Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Bryter forbud mot burka

Frankrike forbudt hodeplagg som dekker hele ansiktet. Flere kvinner er arrestert fordi de brøt forbudet i protest.

To kvinner ble pågrepet da muslimer demonstrerte i Paris. De hadde på seg hodeplagget nikab. Kvinnene demonstrerte mot det nye forbudet mot slør i Frankrike. Kvinnene mener forbudet bryter deres rettigheter.

Også flere andre ble pågrepet under demonstrasjonen. Den skjedde utenfor Notre-Dame-katedralen i den franske hovedstaden mandag. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Ifølge politiet ble kvinnene pågrepet fordi demonstrasjonen var ulovlig. Ikke fordi de bar nikab.

Den som bryter forbudet, kan få 1.200 kroner i bot. Den som tvinger andre til å gå med heldekkende slør, risikerer 240.000 kroner i bot. I tillegg kan de få opp til ett års fengsel.

President Nicolas Sarkozy blir beskyldt for å drive en politikk som er imot muslimer. Det skjer samtidig som regjeringen hans innfører forbudet.

LES MER HER: Ikke lov å forby hijab

Selv om forbudet har gjort muslimer utenfor Frankrike sinte, er det få reaksjoner i Frankrike.

Frankrike er et samfunn med strengt skille mellom religion og stat. Religion er noe man driver med privat, og ikke i ute blant folk. Det har kommet få protester mot forbudet fra franskmenn flest. Dette gjelder både muslimer og ikke-muslimer.

Det er rundt seks millioner muslimer i Frankrike. Kun 2.000 av disse bruker slør som dekker hele ansiktet, som nikab eller burka.

Men blant de få det gjelder, er reaksjonene sterke.

– Denne loven bryter mine europeiske rettigheter. Det vil si min frihet til å bevege meg, og min religiøse frihet. Jeg kan ikke gjøre annet enn å forsvare dem, sier Kenza Drider.

Mandag morgen tok hun toget fra byen Avignon til Paris iført sin nikab. Hun skulle delta i en TV-debatt om saken. Mange journalister fulgte etter henne. Likevel lot politiet henne være i fred. De grubler på hvordan de skal sørge for at folk følger forbudet.

– Det vil bli svært vanskelig å få folk til å følge loven. Det sier Manuel Roux i politiets fagforening. Justismyndighetene sier at personer med plagg som dekker ansiktet, ikke kan fjernes med makt.

Forbudet gjelder heller ikke kvinner som sitter i private biler. Årsaken er at de da ikke er på et offentlig sted. Da må politiet vurdere om plagget truer sikkerheten i trafikken.

Den muslimske forretningsmannen Rachid Nekkaz sier han vil opprette et fond. Hensikten er å betale boten for muslimske kvinner som velger å bryte forbudet.

– Jeg oppfordrer alle frie kvinner som ønsker det, til å gå med sløret i gatene, sier han.

Frankrike er så langt det eneste landet i Den europeiske union (EU) som har innført et slikt forbud.

Den belgiske nasjonal-forsamlingen har bestemt en lignende lov, men har ikke innført den ennå.

I Nederland og Italia har lederne for partiene lengst til høyre foreslått forbud mot burka.