Verden
Bilde 1 av 7

Byen ble ødelagt og forlatt – kan freden få folk tilbake?

Malakal var en gang en storby i Sør-Sudan. Så ble den forlatt under borgerkrigen. Nå er det kommet en ny avtale om fred. Men folk er fortsatt redde for å flytte tilbake.

Minst 50.000 mennesker er blitt drept i borgerkrigen i Sør-Sudan. Mer enn 2 millioner mennesker har flyktet til nabolandene. Etter fem år med kamper står storbyen Malakal nesten tom.

Nå er en ny avtale om fred underskrevet i Sør-Sudan. Men kan freden vare?

– Det er ikke fred ennå. Reiser jeg tilbake før freden er sikret, kan jeg bli drept av den som bor i huset mitt, sier Josephine Adiemis til nyhetsbyrået Reuters.

Adiemis bor i en flyktningleir nær Malakal. Den er drevet av verdensorganisasjonen FN. Adiemis er redd for at andre personer har tatt over boligen hennes i Malakal.

Det skjedde med 63 år gamle Simon Pakuang. Han bor også i flyktningleiren til FN. Huset hans var i en landsby nær Malakal. I vår besøkte han huset sitt. Han ble lettet over å se at det fortsatt sto. Men det bodde folk der. De spurte ham om han ville ha huset tilbake. Pakuang takket nei.

– Jeg ba dem om å holde det rent og ikke ødelegge det, forteller han.

Malakal var den nest største byen i Sør-Sudan. Mye handel foregikk her. Nå står skoler tomme. Biler ruster bort. Under borgerkrigen foregikk det mange kamper her. Regjeringens styrker slåss mot opprørere.

– Mange ble drept. Derfor flyktet folk, sier Pakuang.

Folk er ikke klare for å flytte ut av leiren ennå. Fortsatt er markedsplassen i Malakal tom. All fisk fra elva Nilen blir tatt med til flyktningleiren for å selges der.

Sør-Sudan ble et eget land i 2011. Det skjedde etter en 22 år lang borgerkrig i Sudan. Folk sør i Sudan hadde flere religioner og ville styre selv. I nord er de aller fleste muslimer. Olje var også en viktig del av striden. Sør-Sudan inneholder mye olje.

Salva Kiir ble president i det nye landet Sør-Sudan. Kiir tilhører folkegruppa dinka. Visepresidenten i landet var Riek Machar. Han tilhører folkegruppa nuer.

De to mennene kranglet om makten i Sør-Sudan. Machar måtte slutte som visepresident. I 2013 startet borgerkrigen mellom dinkaer og nuer.

Partene ble enige om fred også i 2015. Men bare ett år etter begynte de å kjempe igjen. Etterforskere fra FN anklager begge sider i krigen for overgrep.

Kilder: NTB og Reuters

Siste utgave

På forsiden nå