Verden

Byer i Asia kveles av smog

Været, støv fra byggearbeider og eksos fra biler gir ekstremt dårlig luft. Kan kunstig regn løse problemet?

De siste ukene har et teppe av forurensing ligget over Thailands hovedstad Bangkok. Byggearbeider, eksos fra trafikk og fabrikker, brenning av avlinger på gårdene og været har gitt usunn luft den siste tiden.

Mandag var Bangkok nummer ti på lista over verdens mest forurensede byer. Det melder organisasjonen Greenpeace.

Hittil har myndigheten løst problemet med å spraye vann opp i lufta. Slik fanger de opp partiklene som forurenser lufta. I tillegg har myndighetene delt ut 10.000 munnbind til folk i byen. Men det bor hele 8 millioner mennesker der.

– Jeg innrømmer at disse løsningene er midlertidige. Men vi må gjøre det. Vi vil også gjøre andre ting som virker over tid, sier ordfører Asaqin Kwanmuang.

Tirsdag forsøkte myndighetene å lage regn.

– Vi vil skape regn tirsdag. Det forventer Departementet for kongelig regnmaking og jordbruks-flyging. Men det avhenger av vinden og fuktigheten, sier Pralong Dumringthai. Han er leder for Thailands forurensnings-myndigheter.

Flere fly slapp ut kjemiste stoffer over skyene. Hensikten var at det skulle begynne og regne. Slik kunne forurensingen i lufta skylles bort.

Også Sør-Korea har slitt med forurenset luft den siste tiden. Det blir stadig flere biler i landet. Det er en stor del av problemet, som i Thailand og Kina. Miljø-organisasjonene krever at det blir mindre trafikk i de verste områdene. Men myndighetene vil ikke gjøre noe med trafikken, enn så lenge.

– Luftforurensingen er høy. Men den er ennå ikke på krisenivå, sier Dumringthai.

Forurenset luft er et stort problem flere steder i verden. Hvert år dør 7 millioner mennesker som følge av dårlig luft. Det sier Verdens helse-organisasjon (WHO).

Kina har lenge laget kunstig regn. De gjorde det for å lage renere luft under De olympiske leker (OL) i Beijing i 2008. De laget også regn da det ble kraftig tørke i landet to år senere.

Raketter eller kanoner skyter kjemiske stoffer eller tørr-is inn i skyene. Det kan gjøre at det begynner å regne. Metoden kalles sky-såing.

Siste utgave

På forsiden nå