Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Canada saksøker Statoil

Statoil risikerer en bot på mer enn 60 millioner kroner.

Myndighetene i den canadiske delstaten Alberta saksøker det norske olje- og gass-selskapet Statoil.

De canadiske myndighetene mener at Statoil har brutt reglene for bruk av vann. Statoil skal også ha gitt feil informasjon hvor mye vann de har brukt til å bore i oljesand-prosjektet sitt. Dette skal ha skjedd i 2008 og i 2009. Statoil kan få en bot på mer enn 60 millioner kroner. Det er hvis de blir dømt.

LES MER HER: – Kunne endt i en stor katastrofe

Statoils oljesand-prosjekt i Canada er omstridt. Oljesand er en blanding av sand eller leire, vann og tung råolje. For å hente ut oljen, må den skilles ut. Men det er vanskelig å skille oljen fra sanden og vannet. Natur-vernere mener det er feil å bruke så mye ressurser på å lage mer olje. De sier at metodene til Statoil forurenser miljøet og ødelegger naturen. Metodene krever mye vann.

Produksjon av oljesand gir større utslipp av skadelige klimagasser enn olje-produksjon i Nordsjøen, mener miljø-organisasjonen Bellona. Det står på Bellonas nettsider.

Men Statoil vil fortsette med oljesand. Selskapet mener det er viktig å huske på at olje fremdeles er veldig nødvendig. «Arbeidet med å forsyne verden med nok energi de neste tiårene er krevende», skriver Helge Lund i en kommentar på Statoils nettsider. Han er sjef i Statoil.

LES MER HER: Sier nei til olje-sand

Statoil skal ha tatt vann ulovlig fra flere kilder i Alberta. Vannet skal de ha brukt til å bygge veier av is. Veiene er brukt til transport av utstyr. Vannet skal altså ikke ha blitt brukt til selve produksjonen av olje.

Statoil sier de tar anklagene svært alvorlig.

Første møte i retten skjer 6. april i Edmonton. Det er hovedstaden i Alberta.