Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Catalonia ombestemmer seg igjen

Regjeringen i Catalonia i Spania har ombestemt seg igjen. De vil likevel la folk stemme over om regionen skal rive seg løs fra Spania.

Den katalanske regjeringen i Spania ombestemmer seg igjen. De vil likevel ha folke-avstemning. Mandag sa de at de ikke skulle ha det. Men nå vil de altså la folk i regionen si om de vil fortsette å være en del av Spania. Folke-avstemningen er planlagt til 9. november. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Den spanske regjeringen har sagt at folkeavstemningen gikk imot grunnloven. 

Artur Mas er leder for den katalanske regjeringen. Han sier at de vil gjennomføre avstemningen slik at den ikke er imot loven.

I Catalonia bor en femdel av folk i Spania. Regionen er viktig for spansk økonomi. Catalonia har sitt eget språk og kultur. Regionen har lenge kjempet for å styre mer selv.

Catalonia er en av de rikeste regionene i Spania. Deres skattepenger er med på å støtte de fattigere regionene i landet. Det irriterer stadig flere katalanere.

Rundt halvparten av katalanerne ønsker å styre mer selv. Et et stort flertall ønsker en avstemning om saken. Det viser menings-målinger.

Men bare 23 prosent av katalanerne ville arrangere en ulovlig avstemning. Det viste en måling i oktober. 45 prosent mener de katalanske myndighetene må følge grunnloven.