Verden

De er livredde for å reise hjem

Flyktninger fra gruppa rohingyaer er redde for å reise hjem til Myanmar. Bangladesh og Myanmar har gjort en avtale om at de skal dra tilbake.

Voldtekter, drap og brenning av landsbyer i Myanmar. Dette flyktet over 720.000 mennesker fra gruppa rohingyaer fra. Muslimene flyktet til Bangladesh. Men nå har myndighetene i Myanmar og Bangladesh blitt enige om at de skal tilbake.

Det er for tidlig, mener folk i organisasjoner som hjelper flyktningene. Flyktningene er livredde for å vende tilbake.

Over 10.000 mennesker ble drept i angrepene, mener verdens-organisasjonen FN. 390 landsbyer ble ødelagt. Folk i Myanmar har delt forferdelige historier om hva som skjedde.

Granskere i FN mener militæret i Myanmar har ansvaret. FN mener at militæret må etterforskes for folkemord. Rohingyaer har fortalt at folk fra hæren utførte volden i hjemlandet.

Myanmar vil ikke ha noen gransking. Landet sier det forsvarer seg mot rohingyaer som har angrepet politistasjoner.

Bangladesh og Myanmar har skrevet under avtaler om å la rohingyaene dra hjem. Men mange er redde for å dra hjem uten garanti for at de blir statsborgere i Myanmar. De er også livredde for sin egen sikkerhet. De ønsker også rett til å dra dit de vil.

Likevel har de to regjeringene sagt at de vil gjennomføre den første planlagte returen. Flyktningene må reise tilbake i midten av november. Det protesterer organisasjonene mot.

– De flyktet til Bangladesh for å være trygge. De er takknemlige for at regjeringen i Bangladesh har gitt dem et fristed, sier en samling av 42 organisasjoner. De sier det foreløpig er farlig å sende mange tilbake på én gang.

– Flyktningene er livredde for hva som vil skje med dem. Det er dersom de blir sendt tilbake nå. De har fått lite informasjon, sier organisasjonene.

Oxfam, World Vision og Redd Barna er blant organisasjonene som protesterer. De sier at flyktningene frykter å bli satt i egne leirer.

Over 120.000 rohingyaer har vært i egne leirer i Myanmar siden 2012.

Myndighetene i Myanmar mener rohingyaene er ulovlige innvandrere fra Bangladesh. Gruppa selv mener selv at de har levd i regionen i mange hundre år.

Rohingyaene er en av verdens mest forfulgte folkegrupper, mener FN. Royhingane får ikke statsborgerskap i Myanmar. Mange må drive tvangsarbeid. De har heller ikke rett til å eie land. Gruppa mangler også mange andre grunnleggende rettigheter.

Siste utgave

På forsiden nå