Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

De forbereder seg på orkanen Michael

Orkanen Michael er ventet å treffe Florida i USA onsdag. Minst 375.000 mennesker har blitt bedt om å forlate hjemmene sine.

Minst 375.000 mennesker har blitt bedt om å dra fra husene sine i USA. Det fikk de beskjed om dagen før orkanen Michael er ventet. Uværet kommer trolig til å treffe land nordvest i delstaten Florida. Men ikke alle vil følge ordren.

Ekstremværet Michael blir kraftigere for hver time som går. Årsaken er det varme vannet i Mexicogolfen. Tirsdag ble orkanen satt opp til kategori fire.

Uværet er ventet å treffe land midt på dagen onsdag lokal tid. Det skjer trolig i nærheten av Panama City Beach nordvest i Florida. Folk bor spredt i området langs kysten. Der er det flere fiskelandsbyer og hvite sandstrender.

Vinden kan komme opp i 58 meter per sekund i hastighet. Det må folk langs kysten være forberedt på, advarer det nasjonale orkansenteret

Det er også ventet store oversvømmelser. De kan komme som følge av en kraftig stormflo. Den kan føre til tre til fire meter høye «vegger med vann». I tillegg er det meldt store mengder regn.

Rick Scott er guvernør i Florida. Han har kalt ut 2.500 medlemmer av nasjonalgarden til området.

– Orkanen Michael er en dødelig trussel. Det er den mest ødeleggende stormen som treffer Florida Panhandle på flere tiår, sier Scott.

Panhandle er et kallenavn på den nordøstlige delen av Florida.

Folk langs kysten har forsøkt å beskytte boligene sine så godt de kan. De har satt opp sandsekker og stengsler.

Sally Crown bor i byen Apalachiola. Der bor det 2.500 mennesker. Byen kommer til å være veldig utsatt når orkanen treffer. Men Crown har bestemt seg for å gå hjem og vente på uværet sammen med sine to hunder.

– Vi har vært gjennom dette før. Dette kan bli virkelig ille og alvorlig. Men min erfaring er at det aldri blir så ille som varslet, sier hun.

Andre har valgt å følge myndighetenes råd om å dra.

– Vi vet ikke om uværet kommer til å blåse vekk huset vårt, sier Jason McDonald fra Panama City. Han har kjørt nordover til delstaten Alabama. Han har med seg kona og barna på fem og sju år.

– Vi vil få dem unna, sier McDonald om barna.

Tirsdag skrev president Donald Trump under på en erklæring. Den sier at det er unntaks-tilstand i Florida. Det brukes i spesielle situasjoner. Da settes vanlige lover og regler til side. Dermed kan myndighetene bruke ekstra penger på hjelpe- og redningsarbeid.

Rundt 375.000 mennesker er nå bedt om å dra fra hjemmene sine. Men flere tjenestemenn er bekymret. De frykter at mange isteden vil holde seg hjemme.

– Jeg ser ikke den store trafikken på veiene som jeg ville ventet. Det er når 75 prosent av fylket er bedt om å dra, sa Tommy Ford tirsdag ettermiddag. Han er sheriff i Bay County.

Larry Couch er brannsjef i Panama City Beach. Han ber folk i byen om å komme seg vekk.

– Om de velger å bli, kommer det til et punkt der vi ikke kan nå dem. Vi kommer til å måtte stoppe arbeidet. Da må de klare seg på egen hånd, sier han.