Verden

– De forsøkte å drepe måten vi lever på

Etter terroren i Paris: For den franske forfatteren Marie Darrieussecq går livet videre. Men hun er mer nervøs og redd enn før.

129 ble drept i terroren i Paris. Nå er et besøk på teater blitt en modig handling. Den franske forfatteren Marie Darrieussecq gikk på teater sammen med sjuåringen sin.

– Det var utsolgt, alle var der. Og det var veldig oppmuntrende, sier hun til det svenske nyhetsbyrået TT.

I forrige uke var forfatteren i Stockholm i Sverige. Hun skulle vise fram en bok. Samtidig skjedde angrepene i den franske hovedstaden.

Akkurat nå er pariserne i sjokk, ifølge Darrieussecq. «Alle» kjenner noen som kjenner noen som er rammet.

– Jeg kjenner ingen som ble drept. Men en venn av en venn er død. Hun feiret sin 35-årsdag på La Belle Equipe og hadde budt inn noen venner. Det var en varm kveld. Folk satt ute og røykte. Alle på uteserveringen døde.

Den 35 år gamle kvinnen var av arabisk opprinnelse. Marie Darrieussecq ser på hennes død som symbolsk. Hun sier at «terroristene ville drepe en livsstil», De skjøt mot de hippe Paris-kvarterene. Der hvor ølen er billig og mennesker er sammen.

– De angriper det som de synes er et dårlig liv. Kvinner som drikker og røyker. Terroristene er som hentet fra middelalderen. Pariserne reagerer veldig sterkt på dette. De angriper vår måte å leve på, sier hun.

Frankrike svarer på drapene med bomber mot terroristene. Darrieussecq vet ikke om det er det rette svaret. Men hun vil ikke la Den islamske staten (IS) være uten motstand. IS tok på seg ansvaret for terroren. Samtidig synes hun det er feil at mange franskmenn selv tar på seg skylda.

– Jeg orker ikke det mer. Vi har mislyktes med integreringen. Vi fortjener økonomiske problemer, men ikke å bli henrettet. Det finnes dem som vil at kulturene skal være atskilt og rene. Og det finnes dem som ligger med hverandre. Jeg foretrekker det siste, sier hun.

Tidligere i år ga hun ut romanen «Man måste älska männen mycket» på svensk. Neste år viser hun en utstilling på det moderne museet i Paris. I boka skildrer hun en hvit kvinne fra Paris. Boka handler om hennes kjærlighet til en svart filmregissør. Og virkningen av den. Nesten som virkeligheten der terror-angrepene skjedde.

– Til og med der liker ikke taxisjåførene å ta opp svarte reisende, forteller forfatteren. Hun sier at selv i kretser med informerte folk, snakkes det.

– Folk er ikke rasistiske. Men de kan være det ubevisst, sier hun, og forklarer fra boka: Den typiske scenen i boken er når hovedpersonen tar med sin nye kjæreste til vennene. De åpner døren med et overrasket «å».

– Jeg tror vi alle har et rasistisk punkt inni oss, lite eller stort. Og at det gjelder å kjempe imot det, mener hun.

Marie Darrieussecq er en mye lest forfatter i Paris. Hun skriver også for karikatur-magasinet Charlie Hebdo. Det startet hun med etter angrepet den 7. januar 2015. Da ble 12 mennesker drept.

Siste utgave

På forsiden nå