Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

De har reddet tusenvis av flyktninger

Greske frivillige har reddet mange flyktninger på øya Lesbos. Nå har de fått årets Nansenpris.

Hvert år deles Nansenprisen ut. Prisen er kalt opp etter Fritdtjof Nansen. Han var en norsk polfarer. Men han jobbet også for flyktninger. Derfor gis prisen til personer som hjelper flyktninger. Prisen deles ut av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Det skriver nettstedet Wikipedia.

I år går prisen til greske frivillige på øya Lesvos. Prisen deles av Hellenic Rescue Team og Efi Latsoudi som jobber for menneske-rettigheter. 2.000 frivillige har reddet tusenvis av flyktninger og passet på dem siden høsten 2015. Sjøkapteinen Konstantinos Mitragas har ledet arbeidet. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Hellas er landet hvor det har kommet flest flyktninger. Bare til Lesvos kom det over 500.000 flyktninger i 2015.

– 2015 var det vanskeligste året vi har hatt som rednings-arbeidere. Det var forferdelig. Mange døde, også barn. Det setter dype spor i deg, sier Konstantinos Mitragas til Flyktninghjelpen.

Han sier at viljen til å hjelpe kommer fra hjertet hans.

– Det tror jeg gjelder for alle oss frivillige. Uansett hvor vi kommer fra og hvilken religion vi tilhører. Som redningsteam må vi bare være der. Vi må stå sammen gjennom kriser og tunge tider, sier han.

Latsoudi laget flyktningleiren Pikpa på Lesvos. Leiren har hjulpet mange mennesker som har kommet over Middelhavet. Hun gir dem et trygt sted å være.

– For meg er det ikke uvanlig å hjelpe flyktninger. Det er noe vi bare må gjøre. Jeg tror årsaken til at greske og internasjonale frivillige kommer til Lesvos har med solidaritet å gjøre. Det er noe vi har i blodet. Dette er en side av Europa, en positiv side, og det er fantastisk. Denne solidariteten kan føre til mirakler, sier hun.

Nansenprisen deles ut under en seremoni i Genève i Sveits 3. oktober.