Verden

De kommer likevel

Flere land sa nei til å bli med på utdelingen av Nobels fredspris. Nå har de ombestemt seg.

Vuk Jeremic er Serbias utenriksminister. Han sa tidligere denne uka at Serbia ville boikotte utdelingen av Nobels fredspris i Oslo. Den er i Oslo Rådhus fredag. Jeremic sa at Serbia ville vise at de er venner med Kina. Det var årsaken til at de ikke ville komme.

Sasa Jankovic er Serbias ombudsmann for menneske-rettigheter. Han likte ikke avgjørelsen. Jankovic sier at han vil være i Oslo som spesial-utsending for utenriksministerJeremic. Det skriver nyhetsbyrået Beta.

– Statsminister Mirko Cvetkovic har bedt meg om å gi hans personlige ønskninger om lykke til fredspris-vinneren. Vi inngår ikke politiske kompromisser når det gjelder menneske-rettigheter, sier Jankovic.

NYHETSGRAFIKK: Liu Xiaobo får ikke komme til Norge for å ta imot fredsprisen. Her kan du se hele programmet for utdelingen. LES MER HER: Tomme stoler under fredpris-utdelingen

Serbia ombestemte seg etter sterkt press fra den Europeiske Union (EU). EU-kommisjonen kritiserte tidligere i uka at Serbia ikke ville komme på nobel-seremonien.

– Vi hadde ventet at et land som har mål om å bli medlem i EU, deler EUs verdier. Og beskyttelse av menneske-rettighetene er en viktig verdi i EU, sa Angela Filote. Hun er EU-kommisjonens talskvinne for EU-utvidelse.

65 land har ambassader eller konsulat i Norge. 18 av dem takket nei til å være med på Nobel-utdelingen. Sri Lanka svarte ikke på invitasjonen.

LES MER HER: 19 land vil ikke komme

Colombia og Argentina sto på lista over dem som ville holde seg borte. Begge land nekter for at de boikotter prisen.

Argentinas ambassadør er i Argentina. Men en person fra ambassaden vil være på plass under utdelingen av prisen. Det står det i et brev fra Argentinas utenriks-departement i Buenos Aires.

Colombias ambassade i Berlin sier også at landet ikke boikotter fredspris-utdelingen. Men de sier ikke hvem fra Colombia som kommer til Oslo Rådhus.

Ukraina og Filippinene har også ombestemt seg. Begge sier at de vil delta. Algerie har bestemt seg for å ikke støtte utdelingen av prisen.

Disse landene vil ikke støtte prisen av politiske grunner: Kina, Russland, Kasakhstan, Tunisia, Saudi-Arabia, Pakistan, Irak, Iran, Vietnam, Afghanistan, Venezuela, Egypt, Sudan, Cuba, Marokko og Algerie. Det er fortsatt uklart om noen Sri Lanka kommer til Oslo Rådhus.

I år gis prisen til kinesiske Liu Xiaobo. Han har jobbet for demokrati i Kina. Nå sitter han i fengsel fordi myndighetene mener han er fiende av staten. Xiaobo kan derfor ikke være i Oslo for å ta imot prisen.

LES MER HER: Gråt da han fikk nyheten

Siste utgave

På forsiden nå