Verden

De rekker ikke over alt

Når nødsignal sendes fra 27 steder i Middelhavet samtidig, kan ikke kystvakta i Italia være alle steder på en gang.

– Hvordan kan jeg håndtere en sånn situasjon?

Kaptein Leopoldo Manna peker mot en stor skjerm. Han er i kommandosentralen i Roma i Italia. Manna jobber i den italienske kystvakta. Skjermen viser båttrafikken i Middelhavet. Herfra følger han situasjonen direkte. Søndag fikk de inn hele 27 nødanrop fra migrantbåter. Alt på én dag.

– Vi reagerer på alle. Men det er krevende å finne folk og fartøy til å rykke ut til 27 nødanrop på en gang. Vi må bruke de ressursene vi har. Vi ber vanlige skip og fiskeskøyter i nærheten om å hjelpe, sier Manna til nyhetsbyrået NTB.

Den italienske kystvakta avsluttet operasjon Mare Nostrum i fjor. Det var en stor redingsoperasjon. Nå leder italienerne i stedet patrulje-operasjonen Triton i Den europeiske union. Den er mindre enn den forrige. Hjelpeorganisasjoner mener at den ikke er god nok. Rednings-mannskapene får nemlig ikke hjelpe til utenfor europeisk farvann. Så italiensk kystvakt styrer fortsatt operasjoner nær Libya alene.

De redder mange, men plukker stadig flere døde opp av vannet.

– De henter opp døde barn, de henter opp døde gravide. Det er vanskelig å ta inn over seg, sier Manna om det som skjer.

Hittil i år er over 1.750 båtflyktninger døde. De forsøkte å nå Europa. Så mange som 30.000 kan dø før året er omme, frykter en internasjonale flyktning-organisasjonen IOM.

Torsdag møtes EUs stats- og regjeringssjefer til hastemøte. De skal snakke om å utvide Triton.

– De trenger at flere land stiller med skip og at flere land bidrar, sier utenriksminister Børge Brende. Han besøkte kystvaktas hovedkvarter i Roma denne uka.

– Vi kan ikke fortsette å se en utvikling hvor tusenvis dør i Middelhavet. Vi må hjelpe, sier han. Den norske regjering har lovet et skip innen august.

Men ressursene trengs nå, sier hjelpe-organisasjonene. Inntil én million mennesker i Libya har planer om å prøve seg på den farlige overfarten. Det tror EUs grensebyrå Frontex.

Søndag døde 800 flyktninger da en fiskebåt sank i Middelhavet. Det er trolig den verste ulykken med flyktninger til nå. 15 fartøy, fly og helikoptre har lett etter overlevende siden. Men håpet svinner.

– Hvor lenge kan noen overleve i vannet?

– Det kommer an på temperaturen i vannet og det kommer an på hvor gamle de er. Det de har på seg og ferdighetene i vann teller også, sier Manna.

– Vi snakker om rundt 17– 18 grader i sjøen nå. Så da avsluttes nok søket snart.

Redningsmannskapene fant 28 overlevende og 24 døde i sjøen. Men ingen rester etter fiskebåten.

– Ingen vrakrester i det hele tatt. Den har nok gått rett ned, sier Manna.

Siste utgave

På forsiden nå