Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

De vant valget i Polen

Det er åtte år siden forrige gang de hadde makten. Nå skal partiet Lov og rettferdighet (PiS) styre Polen.

Søndag var det valg til parlamentet i Polen. Partiet Lov og rettferdighet (PiS) fikk 39,1 prosent av stemmene. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Partiet får 242 av 460 seter i parlamentet. Dermed har de rent flertall. De trenger ikke å samarbeide med andre partier for å få gjennom sin politikk.

Beata Szydlo er politiker i PiS. Hun blir trolig ny statsminister i Polen.

Valget er historisk. Ingen av partiene til venstre har blitt valgt inn i parlamentet. Det er uvanlig, sier forsker Svend Gottschalk til nyhetsbyrået NTB. Han jobber ved Syddansk Universitet.

Partiet Lov og rettferdighet vil at Polen skal være mer selvstendig. De er skeptiske til Den europeiske unionen (EU) . Og de vil ha færre innvandrere til Polen.

I framtiden kan det komme flere asylsøkere til Polen. Det har vært en viktig sak i valgkampen. Szydlo mener at Polen bør gi andre land i EU penger, slik at de kan ta imot asylsøkerne. Men hun vil ikke at Polen skal ta imot noen selv, skriver avisa VG.

Jakub M. Godzmirski er forsker ved norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI). Han tror Polen kommer til å endre seg så veldig mye etter valget.

– Polen kommer til å fortsette å være medlem av EU og av forsvars-samarbeidet NATO. Åtte av ti polakker mener medlemskap er bra, sier han til VG.