Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Delt by i nød

Øst i Aleppo er folk tomme for mat. Sykehusene er ødelagt av bomber. Imens blir krigen i Syria stadig verre.

Soldater fra regjeringen har kontroll over flere bydeler i Aleppo i Syria. Der har opprørere skjult seg fram til nå. Dette får store følger for vanlige folk som bor der, mener Jan Egeland. Han er generalsekretær i Flyktninghjelpen. Han jobber også som spesial-rådgiver for Syria.

De siste seks sykehusene ble ødelagt før de siste kampene. Dermed har skadde mennesker ingen steder å få hjelp.

– Det mest alvorlige er ikke at det er slutt på maten i Øst-Aleppo. Men at det nesten ikke finnes helsetjenester, sier Egeland til nyhetsbyrået NTB.

Noen tusener vanlige folk har så langt klart å flykte til Vest-Aleppo. Men de aller fleste er igjen.

– Det kunne ikke vært verre inne i Øst-Aleppo. Jeg tror heller ikke at vi nå ser slutten på krigen i Aleppo. Striden fortsetter for fullt og forflytter seg, sier Egeland.

Han sier at veldig mange dør i kampene i Aleppo. Det er mange angrep både fra lufta og fra bakken. Samtidig angriper soldater med raketter og granater.

Det ble laget en plan for nødhjelp 3. november. Egeland ba om hjelp til sykehusene. At skadde mennesker skulle kunne flyttes fra Øst-Aleppo til Vest-Aleppo. Og at biler med mat og nødhjelp kan slippe til. Russland og Syria har fortsatt ikke sagt ja.

Egeland tror det er fordi de tror på en militær løsning. Han mener konflikten må løses av politikere. Og at det kan ta tid. Imens må folk få hjelp.