Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Demonstrerer i Hongkong

Mange demonstrerer for demokrati i Hongkong i Kina. Mandag var det kaos i trafikken og stengte butikker i byen.

Mandag var det kaos i trafikken, stengte butikker i Hongkong i Kina. Flere steder var det stengsler satt opp av demonstranter. De demonstrerer for demokrati. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Demonstrasjonene og kampene mellom politi og demonstranter fortsatte natt til mandag. Opprørspoliti brukte tåregass. De jaget demonstranter som stengte en hovedvei.

– Hvis jeg ikke står imot i dag, vil jeg hate meg selv i framtida, sa drosjesjåføren Edward Yeung. Han bannet mot politiet i fremste linje i en av demonstrasjonene.

80.000 mennesker har demonstrert i løpet av helgen. De krever demokratiske rettigheter i Hongkong. Det er ifølge gruppene som har organisert protestene. Tallet er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Protester førte til store problemer i morgentrafikken. Flere utganger fra T-banen var stengt. Mange butikker, skoler og banker holdt stengt.

Protestene i Hongkong startet for en uke siden. Da boikottet studenter i byen all undervisning. De gikk ut i gatene og krevde flere demokratiske rettigheter.

Kandidater til valget i 2017 må godkjennes av en egen komité. Det bestemte myndighetene i Beijing i august. Demonstrantene er rasende over dette.

Så langt er 78 personer pågrepet. Over 40 skal ha blitt behandlet for skader på sykehus. Arrangørene av protestene ba søndag folk om å trekke seg tilbake. Det er hvis politiet begynte å skyte gummikuler.

Benny Tai er en av lederne for gruppa Occupy Central. De er med på å organisere demonstrasjonen. Han sa han var stolt av at folk møtte opp. Men han sa at situasjonen var i ferd med å komme ut av kontroll. Han frykter at han vil bli strengt straffet.