Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Demonstrerte etter valget i Tyskland

Søndag demonstrerte folk i flere tyske byer. Det skjedde etter at partiet AfD kom inn i nasjonalforsamlingen.

Folk demonstrerte i flere tyske byer søndag. Etter at de fikk vite resultatet av valget ble de sinte. Partiet Alternativ for Tyskland (AfD) fikk nok stemmer til å komme inn i den tyske nasjonalforsamlingen. Partiet er langt til høyre i politikken. De er sterkt imot innvandring. AfD ser ut til å bli det tredje største partiet i Tyskland etter valget.

Rundt tusen mennesker samlet seg foran en klubb i sentrum av hovedstaden Berlin. Der feiret AfD valgresultatet. For første gang siden 2. verdenskrig får det nasjonalistiske partiet mange plasser i nasjonalforsamlingen.

Demonstrantene ropte blant annet «Ut med nazistene» og «Hele Berlin hater AfD». Flere av politimenn sperret inngangen til klubben. De pågrep noen demonstranter.

– Det er viktig å vise at det ikke er greit i Tyskland at et slikt parti får plass i nasjonalforsamlingen. Det sa en av demonstrantene til nyhetsbyrået AFP.

Folk demonstrerte også i andre tyske byer.

Alle stemmene etter valget søndag er ikke telt opp ennå. Foreløpig ser det ut til at AfD får rundt 13 prosent av stemmene. Det gjør partiet til tredje største i Tyskland. Partiet får hele 93 seter i nasjonalforsamlingen.

I valgkampen kritiserte partiet innvandringen til Tyskland. Partiets ledere sa blant annet at Tyskland burde være stolt av sine krigsveteraner. De sa også at all terror kommer fra islam.

Alexander Gauland er en av partiets to ledere. Han lovet at han ville starte en gransking av statsminister Angela Merkel. Han mener at hun kan ha brutt loven under krisen med flyktninger i 2015.

Merkel vant valget og får fortsette som statsminister. Men de to partiene som støtter henne, mistet mange stemmer. Partiene CDU og CSU fikk til sammen 33 prosent av stemmene.