Verden
Bilde 1 av 5

Den modige mannen

Ingen vet hvem han er. Han er blitt et symbol på mot.

Natt til 4. juni 1989: Folk i Kina protesterer. De vil ha frihet. De vil ha demokrati, bedre økonomi og bedre ledelse. Protestene har vart siden april. Folk samler seg på Den himmelske freds plass i hovedstaden Beijing.

De kommunistiske lederne er lei av protestene. De sender stridsvogner og soldater til plassen. Folk blir kjørt ned og angrepet. Ingen vet hvor mange som døde. Noen sier at hundrevis av mennesker døde. Andre mener at tusenvis døde.

Men noen mennesker kom tilbake 5. juni. Det gjorde også stridsvognene. Dette berømte bildet er tatt denne dagen. Fotografen var Jeff Widener fra USA. Han tok bildet fra balkongen på et hotell. Flere tok fotografier og videoer. Men bildet til Widener er mest brukt.

En mann går ut i veien. Han stiller seg foran stridsvognene. Den fremste forsøker å kjøre rundt ham. Mannen flytter seg. Slik fortsetter han. Alene sperrer han veien for stridsvognene. Han hopper opp på stridsvognen. Han ser ut til å snakke med noen inni vognen. Så hopper han ned igjen. Han fortsetter å sperre veien.

Til slutt kommer to personer og drar ham vekk. Mannen forsvinner i mengden. Ingen vet hvor han ble av. Ingen vet hvem han er. Men mannen er blitt et symbol. Han er den modige mannen som sto opp mot makten helt alene.

I 2019 minnes verden det som skjedde for 30 år siden. Men folk i Kina får ikke høre om det. Det sørger myndighetene for, ifølge kanalen NRK.

Mange kinesere vet ingenting om det som hendte. De som var der, får ikke lov til å snakke om det. Internett blir sperret for informasjon om hendelsen. En journalist fra NRK ble tvunget til å slette opptak. De forsøkte å snakke med moren til en av studentene som ble skutt på Den himmelske freds plass.

Andre kilder: Magasinet Time, The New York Times

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå