Rapport:

Denne maten gjør oss syke

Forskere fra flere land ønsker tiltak mot ultraprosessert mat. 

ULTRAPROSESSERT: Pølser er et eksempel på ultraprosessert mat.
Publisert

Du har helt sikkert hørt snakk om ultraprosessert mat. Dette er mat som er tilsatt ingredienser og stoffer som du ikke bruker i maten du lager selv. 

Mye av maten vi spiser er ultraprosessert. Eksempler er pølser, godteri, nuggets og ferdigmat. 

Denne typen mat kan gjøre oss syke. Det viser en ny rapport i magasinet The Lancet. Ultraprosessert mat er den viktigste årsaken til at flere får fedme, diabetes, hjerte- og karsykdommer og kreft.

Mer opptatt av penger enn helse

Rapporten er skrevet av 43 forskere fra 20 land. De kritiserer matindustrien for å være mer opptatt av penger enn helse. Industrien bruker også makta si til å påvirke forskning og politikk, ifølge forskerne. 

Tine Mejlbo Sundfør er ernæringsfysiolog ved Bærum sykehus. Det er dekning for å si at ultraprosessert mat gjør oss syke. Det sier hun til avisa DinSide

Brus, sjokolade, snacks, kjeks, junkfood, pølser og burgere er noe av det verste du kan spise mye av, sier hun. Dette er mat som inneholder mye salt, sukker og mettet fett. 

– Et høyt inntak av slike produkter øker risikoen for sykdom, sier Sundfør. 

Foreslår tiltak

Forskerne bak rapporten foreslår tiltak. De ønsker at ultraprosessert mat skal merkes tydelig. De vil også forby reklamer av usunn mat rettet mot barn. 

Andre forslag er å gjøre usunn mat dyrere og sunn mat billigere. 

Forskerne foreslår også mer støtte til lokale produsenter og ekte mat. 

Støtter forslagene

Helsedirektoratet i Norge er positiv til den nye studien. Det er de som lager rådene for hvordan vi bør spise. 

Direktoratet har vært forsiktig med å fraråde ultraprosessert mat i kostrådene. Årsaken er måten maten blir definert på. Norge følger skalaen Nova for ultraprosessert mat. Skalaen går fra 1 til 4, der 1 betyr ren mat og 4 betyr ultraprosessert. 

Problemet er at tallet 4 bety flere ting. Usunn og kunstig mat havner under dette tallet, men det gjør også mat med redusert innhold av fett eller sukker. 

– Gruppe 4 inkluderer både seigmenn og grovbrød bakt i butikk. Det sier Linda Granlund til nyhetsbyrået NTB. Hun jobber i Helsedirektoratet. 

– Det maskerer litt de sunne produktene, sier hun. 

Hun er fornøyd med tiltakene som forskerne foreslår. Tiltakene vil skape et tydeligere skille mellom sunn og usunn ultraprosessert mat. Det vil gjøre det lettere å velge sunn mat.