Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Denne skal jakte på nye planeter

En satellitt på størrelse med en vaskemaskin skal sendes opp. Den skal lete etter planeter utenfor vårt solsystem.

Den amerikanske romfarts-organisasjonen NASA gjør seg klar. Snart skal de skyte opp en satellitt på størrelse med en vaskemaskin. Den skal søke etter planeter forbi vårt solsystem.

Satellitten har fått navnet TESS (Transiting Exoplanet Survey Satelite). Den skal sitte på en rakett av typen Falcon 9 fra selskapet SpaceX. Raketten skulle etter planen skytes opp sent mandag kveld. Men oppskytningen ble utsatt to dager på grunn av problemer med raketten. Den har kostet over 2,6 milliarder kroner.

De neste to årene skal den skanne flere enn 200.000 av de lyseste stjernene. Den skal se etter tegn på planeter som sirkler rundt dem.

Satellitten vil trolig oppdage rundt 20.000 slike ekso-planeter, ifølge NASA. Det er planeter som går i bane rundt andre stjerner enn solen.

NASA regner med at over 50 av de «nye» planetene vil være på størrelse med Jorden.

Elisa Quintana er forsker ved NASA. Hun sier at de også håper å finne «planeter som kretser stjerner vi kan se med det blotte øyet».

– Så i de neste årene kan vi til og med gå ut og peke på en stjerne og vite at den har en planet. Dette er framtiden, sa Quintana søndag.

For to tiar siden var det bare en fantasi å finne planeter det var mulig å bo på. Eller planeter i det hele tatt. Det sier Paul Hertz. Han leder astrofysikk-divisjonen i NASA.

– Folk har alltid lurt på om vi er alene i universet. For 25 år siden var de eneste planene vi visste om, de åtte i vårt eget solsystem. Men siden har vi funnet tusenvis av planeter. De kretser rundt andre stjerner. Vi tror at alle stjernene i vår galakse må ha sin egen familie av planeter, sa Hertz.