Verden

Derfor brukes voldtekt som våpen

Tirsdag møtes kvinner som har opplevd seksuell vold. De skal snakke om hvordan verden kan stoppe den.

– Seksuell vold kan ødelegge hele familier og samfunn, sier Borghild Berge til Klar Tale. Hun er rådgiver i Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål (FOKUS).

I alle tider har seksuell vold blitt brukt som våpen i konflikter.

Det finnes ingen oversikt over hvor mange som opplever seksuell vold i krig. Det skriver Norsk utenrikspolitisk institutt.

– Ofte brukes seksuell vold som et våpen i krig. Det går ut over etniske og religiøse grupper, sier Berge.

Grupper som vil ha makt, kan bruke seksuell vold som en strategi.

– Det kan gi alvorlige traumer å oppleve en voldtekt. Hvis traumene ikke blir behandlet, kan livet til kvinnene bli ødelagt. Kvinner som er blitt voldtatt, kan bli forlatt av mannen sin. Voldtekten kan også ende med barn. De får det ofte vanskelig, sier Berge.

Hun forteller at det oftest er kvinner og barn som opplever seksuell vold i krig.

– I en krig forsvinner ofte domstolen i et land. Folk blir ikke straffet hvis de gjør noe galt. Heller ikke de som voldtar. Regjerings-styrker eller terror-organisasjoner bruker seksuell vold. Slik bryter de ned kvinner, familier og samfunn. De får også makt. Men det skjer også at soldater fra verdens-organisasjonen FN gjør dette. Eller andre som jobber i land i konflikt. Det er viktig at alle som voldtar, blir stilt til ansvar. Uansett hvem de er, sier Berge.

Kvinner og menn og jenter og gutter må få like rettigheter muligheter. Det er viktig for å stoppe seksuell vold, mener hun.

– Slik er det ikke i dag. Vi må derfor endre måten vi tenker på. Slik at alle kvinner og jenter får bestemme over sine egne liv, sier Berge.

Hun mener det er viktig å straffe dem som bruker seksuell vold.

– Overgriperne må straffes. Vi må også hjelpe dem som opplever seksuell vold. Vi må gi dem tilbud om helsetjenester og hjelp til å behandle sine traumer. Myndighetene må gi mer penger til organisasjoner som jobber med å stoppe denne typen vold, sier Berge.

Tirsdag arrangeres et seminar om voldtekt som våpen i krig. FOKUS, Kirkens Nødhjelp og Institutt for fredsforskning (PRIO) er med å arrangere.

Seminaret skal holdes ved Det Norske Teatret i Oslo.

– Hit kommer fire kvinner fra ulike land. Tre av kvinnene har opplevd seksuell vold. Hit kommer også Ajna Jusić fra Bosnia. Hun ble født etter at moren hennes ble voldtatt av en soldat. Vi skal lytte til kvinnenes historier og få råd, forteller Berge.

Forskere og politikere deltar også på seminaret. De skal diskutere hva som må gjøres for å stoppe seksuell vold.

Mandag fikk Denis Mukwege og Nadia Murad Nobels fredspris. De har jobbet for å stoppe seksuell vold i krig og konflikt.

Mukwege er doktor. Han har kjempet for menneskers rettigheter. Murad ble holdt som sex-slave av terror-gruppa IS. Siden har hun snakket om det som skjedde.

Les også redaktørens mening: Fredsprisen må føre til forandring.

Siste utgave

På forsiden nå