Verden

Derfor demonstrerer folk mot kongeparet

Rasende demonstranter i Chile omringet bilene til det norske kongeparet. Striden handler om laks.

Kong Harald og dronning Sonja har vært på statsbesøk i Chile. De er blitt møtt med rop og plakater fra demonstranter. Noen demonstranter omringet kongeparets bil.

Det er grupper fra urfolket sør i landet som roper høyest. De har engasjert seg sterkt i demonstrasjonene.

– Vi er her fordi dette er vårt område. Her har vi vært i 7000 år. Vi demonstrerer fordi ingen lytter til oss, sier David Esteban Alday Chiguai til nyhetsbyrået NTB. Han er president i yaganer-samfunnet i Puerto Williams.

Norske selskaper driver med oppdrett av laks i Chile. De ønsker å utvide, spesielt sør i landet. Det er urfolket svært skeptiske til.

– Forhistorien til laksenæringen i Chile er ikke bra. Nå ønsker de å etablere seg her. I et område som er sett på som svært uberørt av mennesker, sier Alday Chiguai.

Puerto Williams ligger ved sydspissen av Chile. Kongeparet landet der søndag. Der ble de møtt av sinte demonstranter. De var fra urfolket yaganerne.

Vaganerne leverte et brev til kongeparet.

– Vi, yagan-samfunnet. er verdens sørligste urfolk. Vi vil gi dere dette brevet. I tusenvis av år har vi brydd oss om miljøet på dette sørlige stedet, skriver de. I brevet skriver de direkte til kongeparet. De ber om at de kan bestemme at norsk laksenæring ikke kommer der de bor.

I brevet beskyldes oppdretts-næringen for å skape negative følger for områdene. Urfolket skriver at anlegg gir mindre oksygen i vannet. Det er også for dårlig håndtering av søppel.

Chile er nummer to i verden for land som selger laks til andre land. Norge er på førsteplass i slik eksport. Lakesnæringen i Chile har hatt problemer i flere år, både med fiskesykdommer og alger. Nå bygges det ut raskere enn i Norge.

Men det er ikke like strenge regler som i Norge. Det er blant annet lov å gi laksen medisin som antibiotika. Selskapene blir heller ikke straffet like hardt om laksen rømmer.

Demonstranter i Santiago kritiserer de norske oppdretts-selskapene. De mener at de driver mye dårligere i Chile enn i Norge.

– Hvorfor, spurte Juan Carlos Cardenas. Han leder organisasjonen Centro Ecoceanos Chile.

Store deler av forurensningen i havet fra oppdretts-næringen, mener Cardenas.

– De følger ofte ikke reglene. Vi ber det norske folk om å følge med på de norske selskapene. Se hvordan de opptrer i Chile, fortalte han.

Kongeparet snakket med demonstranter selv. Det skjedde i byen Punta Arenas i helgen.

– Vi synes det er riktig at de skal blir hørt. Og at vi viser at vi gjerne vil lytte, sa dronning Sonja etterpå.

Kongen mener at demonstrasjonene er et tegn på at demokratiet i Chile fungerer. Han sier også at det er diskusjoner rundt oppdretts-næringen i Norge.

– De er helt klart bekymret for egen fremtid. Det må de få lov til. Og de må få lov til å gi uttrykk for det, sier kongen.

Harald T. Nesvik er fiskeriminister i Norge. Han har sagt at det er Chile som må bestemme hvordan de chilenske selskapene skal drive. Nesvik forventer at alle norske selskap følger reglene i landet de er i.

– Men trengs det muligens strengere regler i Chile?

– Ja, det sier jo faktisk også selskapene selv. At kanskje man må se på det. Men det må myndighetene i Chile bestemme, sier Nesvik.

Siste utgave

På forsiden nå