Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Det kjente teleskopet holder på å kollapse

Teleskopet Arecibo har sørget for flere viktige oppdagelser. Nå står det i fare for å falle sammen.

Teleskopet Arecibo på Puerto Rico er et av verdens største. i 57 år har det vært et kjært verktøy for verdens astronomer. Men nå er det brått slutt for det amerikanske radio-teleskopet. Det kan kollapse.

Problemene begynte i august. Da røk en av kablene. Den holdt på plass 900 tonn med instrumenter over den 305 meter brede antennen. De begynte å reparere kabelen. Men den 6. november røk enda en av kablene.

Nå er faren stor for at resten av opphenget kan ryke. Det kan skje når som helst. Og det er veldig farlig å forsøke å reparere kablene. Derfor skal teleskopet rives. Det har stiftelsen US National Science Foundation bestemt. De driver observatoriet.

– Stiftelsen setter sikkerheten til arbeiderne, de som jobber ved Arecibo-observatoriets og de besøkende først. Det gjorde denne beslutningen nødvendig, selv om det er beklagelig, sier Sethuraman Panchanathan. Han leder stiftelsen.

– I nesten seks tiår har Arecibo-observatoriet vært viktig for forskning, sier han.

Mange forskere ble triste over nyheten. Mange delte meldinger på nettsamfunnet Twitter.

Mange andre har også sett det store teleskopet. Det var med i en scene i James Bond-filmen «GoldenEye». I tillegg er det med i filmen «Contact». Der bruker en astronom spilt av Jodie Foster observatoriet. Det var for å lytte etter signaler fra romvesener.