Verden

Dette bør du unngå for ikke å få kreft

Stadig flere blir overvektige. Det viser seg å være en større årsak til kreft enn forskerne trodde.

Flere blir fete og overvektige. Også i Norge. Det er en større årsak til sykdommen kreft enn en trodde før. Det viser en ny rapport.

Rapporten ser på forskning på kosthold, fysisk aktivitet og kreft. Torsdag ble den lagt fram av World Cancer Research Fund (WCRF) i London i Storbritannia.

Det er ti år siden sist en slik rapport kom. Hele 12 ulike typer kreft kan nå knyttes til overvekt. Det er fem flere enn forrige gang. Det er den største nyheten i rapporten.

– Det er bekymringsfullt. Særlig siden overvekt mange steder er et økende problem, sier Paula Berstad til nyhetsbyrået NTB. Hun er forsker i Kreftregisteret.

En av tre i Norge får kreft, ifølge Inger Thune. Hun jobber ved Kreftsenteret ved Oslo universitets-sykehus. Hun har vært med i den internasjonale gruppen som har jobbet med rapporten.

– Rapporten er basert på studier om 17 kreftformer. 51 millioner mennesker har vært med i studiene. 3,5 millioner av dem har fått kreft, sier Thune til fagbladet Dagens Medisin.

Det som betyr noe, er hva du spiser i helhet og gjennom hele livet. Ikke en enkelt ingrediens eller noe du spiser i en kort periode. Det er et av poengene i rapporten.

– Det er lite trolig at spesiell mat eller næringsstoffer er viktige alene. Det gjelder i å beskytte mot eller gi kreft. Det viser forskningen. Men forskjellige typer dietter kan gi deg større eller mindre fare for å få kreft. Det samme gjelder fysisk aktivitet. Det sier doktor Giota Mitrou i WCRF.

Paula Berstad i Kreftregisteret har selv gjennomført en studie. Den viste at gode, varige endringer i kostholdet hjelper. Det minsker faren for noen typer kreft. På 1970-tallet fikk norske menn i 40-åren råd om kosthold. Hensikten var at de ikke skulle dø av hjerte- og karsykdom. Endringene i livsstil påvirket i tillegg risikoen for å få kreft.

– Å hindre overvekt er det absolutt mest effektive tiltaket mot kreft. Slik er det i Norge og i andre land. Det er så enkelt og så utfordrende på én gang. I Norge kan vi si at det ikke er så vanskelig. Fordi de fleste har tilgang til og råd til et sunt kosthold. Vi har rent drikkevann i springen. Men i flere deler av verden er det ikke like lett å gjøre det sunne alternativet tilgjengelig, sier Berstad.

På bakgrunn av rapporten har WCRF laget ti anbefalinger. Det er for å minske faren for å få kreft. Den første er å holde en sunn kroppsvekt. Den andre er å være fysisk aktiv.

Norske helsemyndigheten burde bruke rapporten. De kan ta tak i problemet. Blant annet ved å beskytte barn mot reklame for usunn mat. Det skriver Kreftforeningen i en pressemelding.

Så anbefaler de å spise mye frukt, grønt, fullkorn og fiber. Bearbeidet rødt kjøtt, alkohol og kosttilskudd bør du spise mindre av.

Siste utgave

På forsiden nå