Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette har han gjort

Se hva Obama har drevet med siden han fikk makten i USA.

Barack Obama har vært president i USA i 12 måneder.
Dette er noe av det viktigste han har gjort:

20. januar

Barack Obama starter i jobben som president i USA. Han er den første fargede presidenten i landet. Han beordrer militæret til å bli ferdig med krigen i Irak. Og han bestemmer at fangeleiren på Guantánamo Bay på Cuba skal stenges.

27. januar

Obama blir intervjuet på TV som president i USA for første gang. Han velger å snakke med den arabiske TV-stasjonen Al Arabiya. Obama ønsker å bedre forholdet til muslimer og ledere i Midtøsten.

17. februar

Krisen i økonomien i verden blir stadig verre. Obama bestemmer seg for å bruke nesten 4.500 milliarder norske kroner. Pengene skal redde bankene i USA.

02. mars

Fabrikkene som lager biler sliter på grunn av krisen i økonomien i verden. Både bilmerkene General Motors og Chrysler går konkurs. Obama låner dem penger. Slik kan noen folk beholde jobbene sine.

04. juni

Barack Obama besøker Egypt. Han holder tale på et universitet. Der snakker han om at USA og muslimske land må få et bedre forhold.

01. desember

Obama sender 30.000 flere amerikanske soldater til Afghanistan. Han sier også at soldatene skal begynne å reise fra landet 18. måneder senere.

10. desember

President Obama besøker Oslo. Han mottar Nobels fredspris. Han får prisen for sin innstats for fred i verden. Mange protesterer. Obama sier at han ser på prisen som en oppfordring til å skape mer fred.

24. desember

Ett forslag til ny helsereform i USA ble godtatt i Senatet i USA. Da er det sannsynlig at reformen blir vedtatt. Staten skal gi flere mennesker helseforsikring. De fattige skal kunne gå til legen uten å betale.

Emneord

verden obama usa