Verden

Dette kan bli de nye asylreglene i EU

EU-kommisjonen håper det kan bli enighet om nye regler for asylsøkere som kommer til Europa. For mange kan det bli vanskeligere å komme hit.

Den europeiske union (EU) kan få nye regler for folk som vil søke asyl i Europa. Det foreslår kommisjonen i EU. Det har lenge vært diskusjoner i EU om å lage mer rettferdige regler. Det har vært et håp om at det kan hindre at folk må vente i leire i mange år, slik som på Lesvos i Hellas. Der brant leiren Moria ned tidligere i høst.

De nye reglene kan også komme til å gjelde i Norge. Årsaken er at Norge er medlem av Schengen. Det er et grense-samarbeid i EU. Det gjør at folk kan reise fritt mellom landene som er med. Og de har en felles grense mot land utenfor. Det er også et samarbeid om hvordan landene skal behandle folk som kommer til grensen. Det blir kalt Dublin-avtalen.

I dag skal søknader om asyl til vanlig bli behandlet i det første landet folk kommer til. Det er en regel mange trodde skulle bli borte, men den skal fortsatt være der. Unntaket er de som har en eller annen forbindelse til et annet land i Europa. Det kan være folk som har studert eller jobbet i et annet land tidligere.

– Noe av dette ser bra ut. Men jeg tror nok at EU fortsatt har en stor jobb foran seg. Så skal vi se på hva dette betyr for Norge, sier justisminister Monica Mæland til nyhetsbyrået NTB.

Slik kan en person som har studert i Norge, be om at søknaden om asyl skal bli behandlet i Norge. Da spiller det ingen rolle om personen kommer først til Hellas. Det er også foreslått at en lignende regel kan komme for de som har søsken eller en ektefelle i et EU-land.

Men det kan bli vanskeligere å komme til Europa for mange med de nye reglene. Alle som kommer, skal også bli registrert. De skal vise fingeravtrykk. Alle skal bli undersøkt på grensen. Det skal både være av helseårsaker, men også for sikkerhet.

Forslaget er at alle skal bli delt i to køer når de kommer til en av grensene inn til EU eller Schengen. Årsaken er at EU mener at de må sende tilbake to av tre som kommer.

Den ene køen skal være for folk som har liten sjanse for å få asyl. De skal få søknaden behandlet raskt. Hvis det blir avslag på søknaden om asyl, er det også et vedtak om at personen må reise hjem fra Europa. Det gjør at det bare er mulig å klage på avgjørelsen én gang før folk blir sendt ut igjen.

Den andre køen skal være for de som har større sannsynlighet for at de trenger hjelp. De kan komme fra land som oftere fører til at asyl blir gitt i EU. Familier og enslige barn skal også være i denne køen.

Men EU trenger også folk med utdanning som kan gjøre en jobb. Derfor blir det også foreslått egne regler om det. Det gjør at folk kan få bli i EU, hvis de har den rette utdannelsen.

Det kan også bli strengere regler og vakter på grensen. Det er for at alle skal bli behandlet på samme måte. EU vil også prøve å få til en avtale med land utenfor unionen. Målet er at det kan bidra til å hindre menneske-smugling. Det skal være umulig å komme inn i EU uten å komme til en vanlig grense. Alle søknader skal bli behandlet der.

Mange kommer med båt over havet. Mange dør på veien. EU vil også ha klare regler på at landene sør i Europa må ta imot de som kommer over Middelhavet. Mange som kommer, ender opp på Malta, Italia, Hellas og Spania. De landene skal nå få mulighet til å kreve hjelp fra EU hvis det kommer mange samtidig.

Flere trodde det skulle komme krav om at alle land skulle få en kvote med asylsøkere de måtte ta imot. Slik blir det ikke. Men det er likevel forventet at alle land skal bidra.

De som sier nei til å ta imot asylsøkere, kan bidra på andre måter. De kan hjelpe til med å sende hjem folk som har fått avslag på søknaden. Men det handler om mer enn å ordne med transport. Det må også bli laget en avtale med landet folkene skal bli sendt tilbake til.

EU-landet får åtte måneder på å lage en avtale. Hvis de ikke klarer å få til en avtale, må de i stedet ta imot asylsøkerne.

Margaritis Schinas er vise-president i EU-kommisjonen. Han sier forslaget er et kompromiss. Han tror det er noe de 27 landene i EU kan bli enige om. Men det kan bli tøffe diskusjoner, sier Ylva Johansson. Hun er med i EU-kommisjonen, og har ansvaret for forslaget. Hun er komisssær for innenriks-saker i EU.

– Vi kommer til å ha 27 land som ikke er fornøyd. Men 27 som er misfornøyd kunne vært verre. Nå kan de være villige til å forhandle om dette. Det hadde vært verre hvis halvparten hadde sagt «perfekt» og resten sa noe helt annet, sier hun.

Flere land har sagt at de er negative til det som er foreslått. Ungarn og Tsjekkia sier de vil at folk må søke asyl utenfor Europa. De skal ha et møte med Slovakia og Polen. De har vært mot flere av ideene til nye regler i lengre tid, ifølge NTB.

Siste utgave

På forsiden nå