Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette skjedde i verden i 2014

I 2014 sjokkerte terrorgruppa IS med brutal vold. Krisen i Ukraina skapte trøbbel mellom Russland og Vesten. I Vest-Afrika døde tusenvis av ebola.

2014 ble et urolig år. Her er et utvalg med de viktigste hendelsene fra nyhetsbyrået NTBs årskavalkade. Veldig mye har skjedd på ett år. Derfor er saken lengre enn vanlige nettsaker på klartale.no.

Januar:

* 4. januar: Terrorgruppa Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL) tar kontroll over byen Falluja i Irak.

* 11. januar: Israels tidligere statsminister Ariel Sharon dør. Han har ligget i koma i åtte år etter et hjerneslag.

Februar:

* 18. februar: Ukrainske soldater angriper demonstranter som støtter Vesten. De har slått leir på Uavhengighetsplassen i Kiev. Over 20 mennesker blir drept. To dager senere blir over 60 personer drept i nye kamper i Kiev.

* 22. februar: Julia Timosjenko settes fri fra fengsel i Kiev. Hun leder opposisjonen i Ukraina.

* 24. februar: Viktor Janukovitsj må slutte som president i Ukraina. Det bestemmer den ukrainske nasjonalforsamlingen. To dager etterpå er en ny regjering klar. Arsenij Jatsenjuk blir statsminister fram til det holdes valg.

Mars:

* 8. mars: Et fly fra Malaysia Airlines tar av fra den internasjonale flyplassen i Kuala Lumpur i Malaysia. Det skal til Beijing i Kina. Underveis endrer flyet brått kurs. Det forsvinner sporløst. Flyet hadde 239 personer om bord. Det er fortsatt ikke funnet.

* 18. mars: Russland tar makten over Krim-halvøya i Ukraina. Flere vestlige land bestemmer seg for å straffe Russland. Straffene blir utvidet flere ganger de neste månedene.

* 22. mars: De første meldingene om sykdommen ebola i Guinea kommer. Før året er slutt, er over 6.600 mennesker døde av ebola i Vest-Afrika. Men tallet kan være mye høyere. Det sier både Verdens helseorganisasjon og verdens-organisasjonen FN.

April:

* 6. april: Opprørere som støtter Russland, tar over offentlige bygninger. Det skjer i Donetsk og Luhansk i Øst-Ukraina. De neste dagene skjer det samme i flere andre byer øst i Ukraina. I løpet av måneden starter myndighetene i Kiev en militæroperasjon mot opprørerne.

* 15. april: Terrorgruppa Boko Haram bortfører 276 tenåringsjenter. De blir tatt fra en kristen skole i Chibok i Nigeria. 57 jenter klarer å rømme. Men 219 holdes fortsatt som gisler.

* 18 april: Over 300 mennesker drukner i Sør-Korea. Det skjer da en passasjerferje synker. De aller fleste som dør, er skoleelever på klassetur.

* 24. april: Forsvars-samarbeidet NATO melder at Russland har sendt 40.000 soldater til grensa mot Ukraina.

Mai:

* 7. mai: Thailands statsminister Yingluck Shinawatra må slutte. Hun er dømt for å ha misbrukt makten sin. Et par uker senere tar militæret over makten i landet.

* 13. mai: 301 gruvearbeidere dør i en brann i en kullgruve i Soma i Tyrkia. Det er den verste gruveulykken noensinne i landet.

*25. mai: Petro Porosjenko vinner presidentvalget i Ukraina. Han støtter Vesten.

 

Juni:

* 10. juni: Terrorgruppa ISIL tar kontroll over den irakiske byen Mosul. Det er starten på mange angrep i Nord-Irak og Nord-Syria.

* 19. juni: Kronprins Felipe overtar som konge av Spania. Hans far, kong Juan Carlos, slutter.

* 29. juni: ISIL sier de har laget en islamsk stat, et kalifat, i Irak og Syria. De skifter navn til IS (Den islamske staten).

Juli:

* 8. juli: Israel starter militære angrep mot Gazastripen. Etter sju ukers kriging blir det våpenhvile. Da har 2.131 palestinere blitt drept. 1.473 av dem var vanlige folk, ifølge FN. 66 israelske soldater og seks vanlige personer ble drept.

* 17. juli: Et fly fra Malaysia Airlines blir skutt ned over Øst-Ukraina. Det er på vei fra Amsterdam i Nederland til Kuala Lumpur i Malaysia. Alle de 298 om bord dør.

* 24. juli: 116 mennesker dør da et passasjerfly fra Air Algerie styrter i Mali. Flyet var på vei fra Burkina Faso til Algerie.

 

August:

* 4. august: Titusener av mennesker er fanget på en fjelltopp i Nord-Irak. De fleste kommer fra gruppa yazidiene. De har flyktet opp på fjellet fra IS.

* 6. august: En voldsom skogbrann herjer i Midt-Sverige. Brannen er den største i Skandinavia på 200 år.

* 10. august: Voldsomme opptøyer starter i Ferguson USA. Det skjer etter at en svart tenåring uten våpen blir drept. En hvit politimann som skyter ham. I november blir det nye opptøyer. Da blir det kjent at politimannen slipper tiltale.

* 19. august: IS sender ut en video. Den viser at James Foley blir halshugd. Senere sender de ut nye videoer som viser drap på utenlandske gisler.

 

September:

* 5. september: En våpenhvile for Øst-Ukraina underskrives. Den brytes allerede etter få timer.

* 13. september: USA starter krig mot terrorgruppa IS. Tre dager senere angriper flere land ledet av USA, IS i Irak. Senere angriper de også i Syria.

* 18. september: Skottene stemmer nei til å rive seg løs fra Storbritannia.

* 22. september: Tusenvis av studenter i Hongkong i Kina begynner å demonstrere. De er imot at myndighetene i Beijing vil bestemme hvem som kan stille til valg i Hongkong i 2017.

 

Oktober:

* 1. oktober: Jens Stoltenberg overtar som NATOs nye generalsekretær.

* 5. oktober: En spansk sykepleier er smittet av viruset ebola. Hun har pleiet to døende pasienter med ebola. Hun er den første personen som smittes av viruset utenfor Vest-Afrika.

* 10. oktober: Det blir kjent at Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi får Nobels fredspris. De jobber for barns og unges rettigheter.

* 17. oktober: Det svenske forsvaret begynner å lete i sjøen utenfor Stockholm. Flere har sett noe mistenkelig i sjøen. Mange tror det kan være en russisk ubåt. En uke senere slutter letingen. Svenskene finner spor på havbunnen, men ingen ubåt.

 

November:

* 5. november: To palestinere angriper en synagoge i Jerusalem i Israel. Fem personer blir drept. Det blir uro og kamper mellom palestinere og israelsk politi etter angrepet.

* 12. november: USA og Kina skriver under på en avtale om klima. De er enige om å slippe ut mindre av klimagassen CO2 i framtida.

 

Desember:

* 15. desember: En mann tar flere titalls gisler på en kafé i Sydney i Australia. Mannen har med seg et muslimsk flagg. Han sier at han har satt ut bomber i kafeen.

* 16. desember: 149 mennesker blir drept i et terrorangrep på en skole i Peshawar i Pakistan. De aller fleste drepte var barn og ungdommer. Pakistansk Taliban utfører angrepet.

* 28. desember: Et AirAsia-fly med 162 mennesker om bord styrter. Ingen overlever. Flyet er på vei fra Suabaya i Indonesia til Singapore.

* 28. desember: Det begynner å brenne i en ferje med over 478 mennesker om bord. Ti personer dør. Ferja er utenfor kysten av den greske øya Korfu. Dårlig vær gjør redningsarbeidet vanskelig.