Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette skjer når børsen raser

Verdier blir borte på børsene i USA, Tokyo og Europa. Dette skjer når børsen raser.

Børsene i verden følger ofte børsene i USA. Der sank verdiene av aksjene kraftig mandag. Det er seks år siden sist det var så stort fall.

– Investorene selger ut etter de store fallene fredag og mandag, sier Toshihiko Matsuno til AFP. Han er børs-analytiker fra SMBC Niko Securities. Begge disse dagene ble aksjene mye mindre verdt.

Børsen i Tokyo i Japan fulgte etter mandag. Til slutt sank verdiene der med 4,73 prosent. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Også verdiene på Oslo børs og i Europa sank fra tirsdag morgen. 

 

Så hvorfor raser børsene?

Ekspertene mener det har flere årsaker:

1. Aksjemarkedet i USA har steget unaturlig det siste året. Dermed vil fallet på børsen være en slags reaksjon mot dette. Folk som eier aksjer, tar ut verdier de har tjent. Det vil kunne påvirke verdien av selskaper og aksjer.

2. Børsen påvirkes også av den økonomiske politikken i landet. Den amerikanske sentralbanken kan forsøke å justere prisveksten i samfunnet (inflasjon). Det gjør de ved å endre på renta. Meglerne kan være nervøse på om det kommer endringer i renta. Renta påvirker også verdien av valutaen i landet. Økningen i renta kan bli på mer enn hva som er forventet.

Amerikansk politikk har også påvirket hva folk tjener. I gjennomsnitt har lønningene i gjennomsnitt økt med 2,9 prosent. Det er mye mer enn det som var ventet.

 

Dette kan få flere følger:

Kjøp og salg av aksjer skjer på børser i hele verden. Dermed vil aksjemarkeder over hele verden bli påvirket. Det er for eksempel ventet at verdiene på Oslo børs vil følge etter.

Når verdien av valutaen dollar påvirkes, har det noe å si for valutaen i andre land. Euroen og dollar har blitt mer verdt. Den norske krona er blitt mye mindre verdt enn i går.

Tirsdag morgen koster 1 euro 9,74 kroner. Mandag ettermiddag kostet den 13 øre mindre. Det skriver nettavisa E24.no. Verdien av krona har noe å si for handel. Det påvirker også både når vi kjøper varer fra utlandet og selger varer til utlandet.

Den norske krona blir mindre verdt. Det er fordi investorer satser på sikrere valuta. De vil heller eie mye av valuta som dollar og euro når det blir uroligheter.