Verden
Bilde 1 av 5

Dobesøk skaper konflikt

Do er blitt politikk i Nord-Carolina i USA. Folk protesterer mot en lov som nekter trans-personer å bruke doen de vil.

Folk i hele USA gjør opprør mot delstaten Nord-Carolina. En ny lov ble vedtatt her 23. mars.

Den kalles HB2 (House Bill 2). Noen kaller den også «doloven».

HB2 sier at du tilhører kjønnet du fikk ved fødselen. Den hindrer også byer og distrikter i Nord-Carolina fra å lage egne lover mot diskriminering.

Hva er problemet med dette? Jo, HB2 stanser trans-personer fra å bruke doen de vil. Trans-personer er folk som føler de er av motsatt kjønn enn de er født som. Eller de føler at de tilhører begge kjønn.

I byen Charlotte i Nord-Carolina laget de en lov for å hjelpe trans-personer. Loven forbød diskriminering av homofile eller trans-personer på flere områder. Også dobesøk. Trans-personer skulle få lov til å bruke doen de ville.

Dette var det ikke alle som likte. Og HB2 var ment å stanse Charlotte fra å bruke den nye loven sin.

– Den gikk mot sunn fornuft. For eksempel gjorde den at menn kunne bruke kvinners do og garderober. Derfor signerte jeg HB2 for å stanse det, skrev Pat McCrory på Twitter. Han er guvernør i Nord-Carolina.

Nå protesterer folk både i Nord-Carolina og i hele USA mot HB2.

– Jeg vil ikke filme i Nord-Carolina før de fjerner denne hatefulle loven, sier regissøren Rob Reiner. Han er kjent for filmene «Da han møtte henne» og «A Few Good Men».

Han er ikke den eneste i underholdnings-bransjen som protesterer. Flere film- og tv-selskaper har varslet at de kanskje ikke vil filme i delstaten. Andre som er kritiske er sportskanalen ESPN og den nasjonale baskettball-ligaen NBA.

Også flere store selskaper protesterer. Det gjelder blant annet flyselskapet American Airlines, og de store data-selskapene Google, Apple, Facebook, PayPal og Twitter.

Noen av selskapene sier de ikke vil drive forretninger i Nord-Carolina hvis de ikke fjerner HB2. Ledere fra 80 selskaper har skrevet under på et brev mot loven. Det ble sendt til guvernør McCrory i slutten av mars.

Kampen er ikke over i Nord-Carolina. Eller i andre delstater med lignende konflikter. I USA kjemper mange en stadig kamp for rettighetene til homofile og trans-personer. Nå har fire slike organisasjoner saksøkt Nord-Carolina. De vil ta saken til USAs nasjonale domstoler for å bli kvitt HB2.

Kilder: NBC News, CNN, Wikipedia

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå