Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

–Døde foran meg

De israelske soldatene skjøt mot aktivistene på Gaza-skipet Mavi Marmara. Nordmennene var vitne til skytingen.

– Mange døde rett foran øynene mine, sier Nadal Hejazi. Han, Espen Goffeng og Randi Kjøs holder en pressekonferanse på Oslo lufthavn Gardermoen torsdag. De er hjemme i Norge igjen etter dramaet i sjøen utenfor Israel. Mandag angrep israelske soldater nødhjelps-skipet Mavi Marmara.

De tre norske aktivistene var om bord i skipet Mavi Marmara. Det var på vei til Gaza med 10.000 tonn nødhjelp.

LES MER HER: Ble skutt i hodet

Nordmennene ble gjenforent med familiene sine på Gardermoen. Så fortalte de norsk presse om hva som skjedde.
– Jeg var på dekk da operasjonen startet. Israelerne gikk til aksjon da morgenbønnen skulle startet. Det var rundt klokka 04.00, sier Hejazi til nyhetsbyrået NTB. Han forteller at to båter først kom bak skipet. Da oppdaget de et helikopter like over skipet.

– Fire soldater ble sluppet ned rett over hodet på oss. Siden kom det flere. De begynte å skyte på oss. Først med gummikuler. Jeg ble truffet av noen, sier Hejazi.

Han hørte at de som var i bønn var kommet fram på dekk. Da startet skytingen med skarp ammunisjon.
– Det er litt vanskelig for meg å snakke om det. Mange døde rett foran øynene mine, sier Hejazi. Han er leder for Free Gaza Norge (Frigjør Gaza Norge). De jobber for å hjelpe palestinerne i Gaza.

Espen Goffeng sov på dekk over der Nadal holdt til. Han våknet av sjokkgranater og paintball-skudd. Det er skudd med malingkuler. Etterpå kom helikoptrene. Goffeng sier at de første soldatene som kom om bord, ble overmannet av aksjonistene.

Han så ikke alt som skjedde. Men folk ble skutt på dekket han var på.
– Det er vrient å snakke om det. Jeg så folk som var skutt i hodet. Det var noen som bar på en død mann. Det var blod i trappene. En ble skutt i beinet. Han ble dratt inn i døråpningen ved meg, sier Goffeng.

Randi Kjøs opplevde ikke den samme brutaliteten som mennene. Som kvinne ble hun beskyttet.
– Jeg bodde sammen med muslimske kvinner. Vi var beskyttet og bodde nederst i båten. Helikoptrene kom ganske lydløst. Dermed fikk vi ikke se starten av tragedien, sier Kjøs.

De israelske soldatene fikk kontroll over situasjonen. Så ble alle bundet. Og alle eiendeler ble tatt fra aktivistene. Kvinnene fikk etter hvert løsnet hendene. Men mennene ble sittende i den stekende solen. Helikoptrene svirret over hodene deres. Noen fikk også hetter over hodene sine. En av dem var Hejazi.
– Det var bevæpnet politi og soldater med maske overalt, sier Kjøs.