Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dømt for ti rasistiske drap

Beate Zschäpe er dømt til livstid i fengsel. Hun var med på ti rasistiske drap.

Verden

Beate Zschäpe fra Tyskland er var med i de nynazistiske gruppa NSU. Hun var tiltalt for mange drap i Tyskland mellom 2000 til 2007. Retten dømmer henne til livstid i fengsel. Men Zschäpe anker dommen, skriver nyhetsbyrået NTB.

Zschäpe er 43 år gammel. Hun er trolig den eneste igjen i gruppa. Retten mener hun var med på å drepe åtte innvandrere som var født i Tyrkia. I tillegg ble en person fra Hellas drept og en politikvinne.

En av de fire andre tiltalte i München er dømt til ti års fengsel. Det var for å ha skaffet ett av våpnene som ble brukt til drapene. Straffen for de andre var mildere.

Politiet mener at Zschäpe tidligere kjærester gjorde drapene. Det var Uwe Mundlos og Uwe Böhnhardt. Begge tok livet sitt. Det skjedde etter et mislykket bankran.

Det finnes ingen beviser som knytter Zschäpe til åstedene. Men hun var et aktiv medlem av NSU. Hun hjalp mennene med å planlegge drapene. I tillegg planla de to angrep med bomber, mener politiet.

Zschäpe sier selv at hun var en uskyldig tilskuer. Hun sier også at hun tar avstand fra høyreekstremisme.

De fleste av de drepte var kjøpmenn med innvandrergrunn. Drapene skjedde i forskjellige byer i Tyskland. Det tok lang tid før politiet forsto at det ikke var drap som følge av annen kriminalitet.