Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Donald Trump stilles for riksrett

Et flertall i den amerikanske nasjonal-forsamlingen stemte for. Dermed stilles president Donald Trump for riksrett.

Onsdag morgen lokal tid startet debatten. Den foregikk i nesten 12 timer i Representantenes hus i den amerikanske nasjonal-forsamlingen. Så stemte representantene like før halv ni på kvelden.

Flertallet i Representantenes hus stemte ja. De vil stille president Donald Trump for riksrett. Det er for misbruk av makt og for å ha hindret Kongressen.

Amerikanske presidenter kan ikke dømmes av en vanlig domstol. Isteden kan de stilles for riksrett.

Saken mot Trump startet med en samtale på telefon med Ukraina. Trump skal ha forsøkt å misbruke makten sin. Han skal ha bedt Ukraina påvirke neste års president-valg. Og han skal ha forsøkt å presse landet med penger. 

Demokratene og republikanerne kranglet. Krangelen ble verre og verre utover dagen.

Nancy Pelosi leder Representantenes hus. Hun er fra partiet Demokratene. Hun åpnet med å si at president Trump er en trussel mot USA og demokratiet.

– Det er trist å si. Men våre landsfedres visjon om en republikk er truet. Det er av handlinger som kommer fra Det hvite hus. Høytidelig og trist åpner jeg debatten om å stille USAs president for riksrett, sa Pelosi.

Flere representanter fra partiet Republikanerne forsvarte Trump. De gjorde det med mye følelser, skriver nyhetsbyrået DPA. Én av dem sammenlignet prosessen med da Jesus ble festet til korset. 

– Jesus ble anklaget for forræderi. Det var feil. Da ga Pontius Pilatus ham muligheten til å møte sine anklagere. Det sa republikaneren Barry Loudermilk fra delstaten Georgia.

Debatten varte i mer enn 11 timer. Så stemte representantene over to punkter i tiltalen. De handler om misbruk av makt og om å hindre Kongressen.

I den første avstemmingen stemte 230 representanter for. 197 stemte mot. De stemte etter hvilket parti de hører til. To demokrater stemte mot riksrett.

Så stemte de over det andre punktet i tiltalen. Det handler om at Trump nektet å samarbeide. Det hindret Kongressens undersøkelser. Også her ble det flertall for riksrett. 229 stemte for. 198 stemte imot.

Trump lot være å følge med på debatten og avstemningen. Isteden dro han på et valgmøte i delstaten Michigan.

Trump sto på scenen. Det var da representantene stemte i Washington. Han sier Demokratene forsøker å gjøre slik at seieren hans i valget i 2016 ikke lenger er gyldig. Det vil de gjøre gjennom å stille ham for riksrett, mener Trump. Han mener partiet er fylt med hat.

– Representantene forsøker å fjerne stemmene til titusenvis av patriotiske amerikanere, sa Trump på valgmøtet.

– Disse menneskene er gale, fortsatte han.

Trump er den tredje president i USAs historie som stilles for riksrett. Det har bare skjedd to ganger før: mot Andrew Johnson i 1868 og Bill Clinton i 1999. I 1974 sluttet president Richard Nixon. Det skjedde før han ble stilt for riksrett.

Ingen amerikansk president har blitt fjernet fra jobben ved riksrett. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Saken mot Trump sendes nå til Senatet i nasjonal-forsamlingen. De skal avgjøre saken. Der har republikanerne flertall. Alt tyder på at de ikke vil dømme presidenten. To tredeler må være for. Det er for at han skal bli dømt. Demokratene har 47 senatorer av 100 senatorer.