Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dør av kolera

Mange får akutt diaré på Haiti. Minst 135 mennesker har så langt mistet livet på grunn av kolera.

I fjor overlevde mange det kraftige jordskjelvet på Haiti. Nå blir de syke med akutt diaré på grunn av sykdommen kolera.
Mer enn 1.500 personer er smittet av sykdommen, opplyser Claude Surena. Han er president for Haitis legeforening, skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Tusener drept i jordskjelv

Helsepersonell i landet mener dette blir den verste medisinske krisen siden jordskjelvet. Flere av de syke ble testet torsdag.
– Ifølge svarene fra laboratoriet er det kolera, sier han.

Verdens-organisasjonen FN og Verdens helse-organisasjon (WHO) vil se svarene på flere tester før de kan si at det faktisk dreier seg om kolera. Inntil videre beskriver de sykdommen som akutt diaré.

LES MER HER: Frykter at 200.000 mennesker er døde

Hundretusenvis av haitiere har vært stuet sammen i telt-leire etter jordskjelvet i januar. Mange mistet hjemmene sine. Hjelpe-arbeidere har i flere måneder advart mot at sykdom kunne bryte ut. Hvis det skulle skje, kan det få katastrofale følger, sa de. Blant annet er det mange som mangler rent vann. Regn og oversvømmelser den siste tiden har gjort situasjonen enda verre.

De som er syke, bor langs Artibonite-elven nord i landet. Koleraen har ikke nådd hovedstaden Port-au-Prince ennå. Men sykehus og helsesentre er allerede overbelastet, sier Gabriel Timothe. Han er general-direktør for Haitis helse-departement.
– Vi har registrert at et større antall folk er døde, mens hundrevis er lagt inn på sykehus, sier han. Det skriver nettavisa Dagbladet.no.

I byen Saint Marc forteller leger at over 400 personer blir behandlet på sykehus. Samtidig får 300 behandling i området Drouin.
– Jeg er veldig svak, for jeg har gått mye ned i vekt de siste to dagene, sier Edner Philemon. Han er syk og holder til utenfor et sykehus i Saint Marc.
Han forteller at han har mistet tre familie-medlemmer. De døde bare noen timer etter at de ble syke.

Internasjonale hjelpe-organisasjoner hjelper de lokale helse-myndighetene. De prøver å hindre at den veldig smittsomme sykdommen sprer seg.
– Vi vurderer situasjonen sammen med våre internasjonale partnere og haitiske helse-myndigheter, sier Fanny Devoucoux. Hun jobber for den franske organisasjonen Acted.

Kolera fører til diaré og oppkast. De syke trenger antibiotika og nok rent drikkevann. Da kan de bli friske. Men uten skikkelig behandling kan de dø i løpet av kort tid.

Over 250.000 mennesker mistet livet i jordskjelvet i januar. Omtrent 1,2 millioner mistet hjemmene sine. Mange bor fortsatt i teltleirer som er spredt utover hele landet.