Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Drepte mange som støtter Mursi

Hærens soldater skjøt mot demonstranter som støtter tidligere president Mursi. Minst 34 ble drept i Kairo i Egypt mandag morgen.

Det har vært store og blodige demonstrasjoner i Egypt i helgen. Partiet Det muslimske brorskap sier at soldatene i hæren har skutt mot folk som støtter partiet. Minst 34 mennesker skal ha blitt drept mandag morgen. Det skjedde i Kairo i Egypt. Det muslimske brorskap er partiet til tidligere president Mohamed Mursi. Han ble tunget til å slutte onsdag.

Egypts militære sier at en gruppe forsøkte å komme seg inn i Republikanergardens hovedkvarter. Det skal ha skjedd tidlig mandag morgen. En offiser ble drept. 40 andre ble skadd i angrepet på det militære anlegget. Det melder Egypts statlige TV ifølge militære kilder.

Det er usikkert hvor mange demonstranter eller angripere som ble drept. Noen sier 15, andre melder om 34.

LES MER HER: Store demonstrasjoner i Egypt

Sykehuskilder sier til nyhetsbyrået Reuters at 15 personer er drept. Murad Ali er talsmann for Brorskapets politiske fløy. Det heter Frihets og Rettferdighetspartiet. Han sier til Reuters at 34 mennesker ble drept. Det ble skutt mot folkemassene som protesterte utenfor Republikanergardens hovedkvarter.

Trolig kommer antallet døde til å stige, melder den arabiske TV-kanalen Al Jazeera.

Talsmann Gehad El-Haddad skrev en melding på sin konto på nettsamfunnet Twitter. Han skrev at det foregår et blodbad ved Republikanergardens hovedkvarter i Kairo. Der har de som støtter president Mohamed Mursi protestert gjennom helgen. Tre mennesker ble drept her fredag.

El-Haddad viste flere bilder av skytingen på sin Twitter-side. Flere av bildene viste blodige skadde og døde. Ifølge ham har 32 ambulanser tatt hånd om flere hundre alvorlig skadde personer. Noen av beboerne i området skal ha hjulpet til. De kjørte skadde mennesker til sykehus i egne biler.

I løpet av helgen ble minst 30 personer drept og over 100 skadd i Egypt. Det er i sammenstøt mellom motstandere og tilhengere av Mursi. Uroen brøt ut etter at Det muslimske brorskapet oppfordret sine tilhengere til å gjøre fredag til en motstandens dag. Mursi ba om ikke-voldelige protester. Men slik gikk det ikke. Søndag var protestene i hovedsak fredelige.

President Adli Mansour ble satt inn i jobben av militæret. Han skal mandag peke ut en statsminister for overgangsregjeringen.

Trolig blir advokaten Ziad Bahaa El-Din statsminister og Mohamed ElBaradei til visepresident. Det sier hans medierådgiver.

Folk i partiet al-Nour har gjort det vanskelig for den nye presidenten. De sa nei til det opprinnelige forslaget om å utpeke fredsprisvinner ElBaradei til statsminister. De er også imot å plassere forretningsadvokaten El-Din i sjefsstillingen. Partiet mener at begge vil dele folket i to. De tilhører Den nasjonale redningsfronten. Det var en bevegelse som var mest mot den avsatte presidenten Mohamed Mursi.