Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Du kan få dyrere rente

Folk må trolig betale høyere rente på boliglånene sine. Det er panikk på børsene.

I flere dager har folk solgt aksjene sine. Børsene har stupt. Da får enda flere panikk og selger. Mange er redde for at det vil gå dårlig i USA og land i Europa som har stor gjeld. Flere sliter med å betale gjelden sin. I Asia falt børsene mye tirsdag morgen. I Sør-Korea stupte kursene nærmere 10 prosent, skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Børsene raser ned

Nå kan det bli dyrere for folk i Norge å betale på lånene sine. Banken DnB NOR sier at de vil sette opp renta på boliglån. Det er fordi det er så usikkert i markedet. Da vil det koste mer for de norske bankene å låne penger fra andre banker. Det kan også bli vanskeligere for folk å få lån, skriver avisa VG. Flere kan miste jobbene sine. Men det kan bli lavere priser, ifølge eksperter VG har snakket med. Utenlandske varer som kjøpes for dollar, vil koste mindre.

Imens sprer panikken seg på børsene. I Hongkong stupte aksjene 6 prosent rett etter at børsen åpnet tirsdag. I Japan gikk det ned 4,4 prosent. Mandag falt aksjene med 8 prosent i Brasil. I USA endte det på 5,5 prosent ned på børsen Dow Jones. Det var det største fallet siden krisen i økonomien i verden. Også Oslo Børs hadde det største fallet i år mandag. Det var på nesten 5,7 prosent.

– Vi er på et fryktelig sted, dette er mørke dager. Spørsmålet folk stiller seg, er hvor mye mer det kan falle, sier aksjemegler Chris Weston. Han jobber for selskapet IG Markets. Weston mener at folk handler med følelsene og ikke hodet for tiden. Derfor selger de.

USAs president Barack Obama diskuterte mandag den økonomiske krisen. Han møtte statsministrene i Spania og Italia, José Luis Zapatero og Silvio Berlusconi. Obama sa at USA kommer til å betale på gjelden sin. Men banker og aksjemeglere ble ikke fornøyde nok.