Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Duque vant første omgang i Colombia

Ivan Duque vant første runde av valget i Colombia. Han er fra høyresiden i politikken.

Kandidaten Ivan Duque vant første omgang av valget i Colombia. Hans parti er til høyre i politikken. Duque fikk ikke nok stemmer til å unngå en ny omgang. Han må dermed stille til runde nummer to i juni.

Duque fikk 39,1 prosent av stemmene. Det er langt fra de 50 prosentene han trengte for å vinne allerede i første omgang.

Dermed ser det ut til at han må møte Gustavo Petro til en ny omgang. Det skjer 17. juni. Petro hører til på venstresiden i politikken. Han har vært med i den tidligere gerilja-gruppa M-19.

Petro fikk 25,1 prosent av stemmene i valget søndag.

Duque er medlem av det konservative partiet til tidligere president Alvaro Uribe. De var sterkt imot avtalen om fred med opprørsgruppa FARC.

Duque ønsker å endre i fredsavtalen. Det sa han i valgkampen. Han mener avtalen var altfor snill med FARC. 7.000 medlemmer av geriljaen har sluttet å krige. Flere frykter at de kan bli med i andre grupper med våpen. Det er hvis Duque vinner valget og gjør som han har sagt.

Men det er ikke sikkert Duque vinner andre runde. Petro og kandidat nummer tre fikk til sammen nesten 50 prosent av stemmene. Hvis alle de og noen flere stemmer på Petro, kan han vinne. Da blir han Colombias første president fra venstresiden.

Valget søndag var fredelig. Det er første valg uten trusler fra FARC.

– Hittil har ikke ett eneste valglokale måttet flyttes på grunn av sikkerheten. Det er flere tiår siden sist. Det sa president Juan Manuel Santos da han stemte.

FARC-lederen Rodrigo Londoño stemte for aller første gang. Det skjedde i et valglokale litt sør for hovedstaden Bogotá.

– Colombia ønsker fred, sa Londoño. Nå leder han partiet FARC.