Verden

Dyr domkirke endelig ferdig

Oslo domkirke er pusset opp. Det kostet 165 millioner kroner. Men i resten av landet forfaller mange kirker.

Det er mye historie i veggene i Oslo domkirke. Kirken er fra 1697. Da kirken skulle repareres, viste det seg at kirken var i svært dårlig stand.
– Det var fare for at Domkirkens vegger kunne skli ut. Kirkens fundamenter står på et ujevnt, jordaktig lag. Dette måtte gjøres noe med. Taket var råttent. Det måtte skiftes ut. Det var også andre store skader. Og vi fant rustne fester som holdt oppe steinblokker på flere tusen kilo, sier Marianne Gulliksen til Klar Tale. Hun er prosjektleder for restaureringen av Oslo domkirke.

Det har tatt tre og et halvt år å fikse alt som var galt med kirken. Restaureringen kostet 165 millioner kroner. Oslo kommune betalte. 18. april feires åpningen av kirken med fest-gudstjeneste. Da kommer også kongeparet.

Men i resten av landet forfaller mange kirker.
– En tredjedel av kirkene i landet er truet. Disse kirkene har store skader, sier Max Ingar Mørk. Han er ansvarlig for kirke-vedlikehold i Kirkens arbeidsgiver- og interesse-organisasjon (KA). De har undersøkt kirker over hele landet.

Kirkene i Bærum trenger 12 millioner kroner for å reparere skade på grunn av råte. Kirkene i Sandnes forfaller også. Fuktskader, råte og rust preger kirkene der. Kommunen trenger 60 millioner for å reparere skadene, skriver avisa Stavanger Aftenblad.

I Nittedal kirke er det råte i treverket. Malingen faller av. For få år siden var Røros kirke i enda verre stand. Den er pusset opp for 70 millioner kroner. Og det finnes mange flere kirker som forfaller.

Ifølge Mørk er de farligste skadene på utsiden av kirkene. I taket, tårn og i ytterveggene.
– Det er viktig å reparere det som er på utsiden av kirken. Det tar vare på de skattene som er inni kirkene. Kirkene blir skadet av manglende oppvarming og regn og snø. Det fører til fukt og råte, sier han.

Staten vil bruke 2,5 milliarder kroner på å reparere kirkebygg. Kommunene må selv låne penger. Staten betaler rentene på lånet. Mange kommuner har også mye annet de skal bruke penger på. Dermed tar det tid med reparasjon av kirkene, ifølge Mørk.

Men Mørk håper at det skal bli bedre.
– De siste årene har det skjedd mye med noen av de litt større kirkene i Norge. Men flere av de eldste kirkene trenger reparasjoner. Det gjelder en del steinkirker fra middelalderen i Norge. Og flere fra rett etter middel-alderen til 1800-tallet, sier han.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå