Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Ebola er en internasjonal krise

Utbruddet av viruset ebola i Vest-Afrika er en fare for helsa i hele verden. Det sier Verdens helseorganisasjon (WHO).

Utbruddet med viruset ebola i Vest-Afrika er en fare for helsa i hele verden. Det sier Verdens helseorganisasjon (WHO).

De mulige konsekvensene er svært alvorlige. Det er dersom viruset spres videre, WHO.

– En samlet internasjonal reaksjon er nødvendig. Det er for å stoppe og slå tilbake den internasjonale spredningen av ebolaviruset. Det skriver WHO-sjef Margaret Chan i en uttalelse. Hun kaller epidemien med ebola den verste epidemien på fire tiår.

Det har vært et to dagers krisemøte i Genève i Sveits. Der ble det bestemt at utbruddet skulle erklæres som en internasjonal krise.

Det kan bli regler om reise i verden for å stanse spredningen av viruset. Men akkurat nå er det ikke grunn til å begrense internasjonale reiser eller handel, ifølge WHO.

Keiji Fukuda er leder for helsesikkerhet i organisasjonen. Han sier at utbruddet kan stoppes dersom de riktige tingene gjøres.

– Dette er ikke en mystisk sykdom. Dette er en smittsom sykdom som kan bli stoppet. Det er ikke et virus som smitter gjennom luften, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

– Situasjonen vil sannsynligvis bli verre før den blir bedre. Vi er forberedt på at utbruddet fortsatt vil være alvorlig i flere måneder, sier Fukuda.

Nesten 1.000 mennesker har dødd i ebolautbruddet så langt. De fleste i de vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea. WHO ber disse landene erklære en nasjonal krise. Over 1.700 er smittet av viruset.

Augustine Kpehe Ngafuan er Liberias utenriksminister. Han sier i et intervju med Reuters at epidemien er i ferd med å bryte ned landets helsevesen.

– Folk dør fra vanlige sykdommer fordi helsevesenet bryter sammen, sier han.

LES MER HER: – Ebola truer Liberia som stat

Malaria og diaré blir ikke behandlet. Årsaken er at livredde liberiere unngår sykehus og helsestasjoner. Dette kan ta livet av langt flere enn ebolaviruset, ifølge Ngafuan.

Det blir også stadig vanskeligere å komme i kontakt med leger og sykepleiere. Årsaken er at flere har blitt smittet. Andre er satt i karantene eller ikke møter opp på jobb av frykt for smitten. Karentene betyr at du ikke får ha kontakt med andre.

Leger Uten Grenser mener det dødelige viruset er ute av kontroll. Det er umulig å unngå at viruset spres til andre land. Det sa amerikanske helsemyndigheter torsdag.

LES MER HER: Kjemper mot ebola

Selskapet Tekmira Pharmaceutical har laget en medisin mot ebola som de tester. De har fått lov av det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet til å teste den på mennesker igjen. De får teste den på mennesker som er smittet av viruset. Forsøkene ble stanset forrige måned. Da reagerte noen av forsøkspersonene negativt på store doser.

– Vi har nøye overvåket utbruddet av ebolaviruset og konsekvensene av det. Vi er villige til å hjelpe med enhver ansvarlig bruk av medisinen. Det sier administrerende direktør Mark Murray hos Tekmira i en pressemelding.

Tekmiras medisin er en av tre ebolamedisiner som har vist lovende resultater. Det har vært i forsøk på aper. Medisinene har stort sett ikke vært prøvd på mennesker.