Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Egyptisk politi like brutalt

Politiet i Egypt bruker fortsatt vold og tortur mot folk. De er like brutale som da Hosni Mubarak var president, hevder Amnesty.

Folket i Egypt kjempet for mer demokrati i starten av 2011. Landet har fått nytt styre og lover og regler endres. Men det er ikke ordnet opp i politiet. De bruker fortsatt seksuell vold og elektriske støt på folk de pågriper. Det hevder organisasjonen Amnesty International i en ny rapport. Amnesty jobber med menneske-rettigheter.

De skriver at mange demonstranter er blitt pågrepet av politiet. Senere er de blitt torturert i fengsel. Den ferske presidenten Mohamed Mursi og hans nye regjering blir kritisert. De gjør for lite for å bedre dette, mener Amnesty.

Soldater har skutt og drept demonstranter. Det har skjedd tre ulike ganger det siste året. Myndighetene får kritikk for ikke å ha etterforsket og straffet dem.

– Hvis ikke soldatene som er ansvarlige blir stilt for retten, er det ikke håp om rettferdighet for ofrene. Soldater vil heller ikke frykte for følgene hvis de gjør slike forbrytelser igjen, sier Hadj Sahraoui i Amnesty, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Amnesty mener at politisjefer bør granskes. Politimenn som er under etterforskning, må forlate jobben imens. I tillegg må noen utenfra få lov til å sjekke hvordan politiet jobber.

Unge som kjempet for demokrati, er skuffet over politiet, ifølge Amnesty.

– Etter alt vi gjorde under revolusjonen for å forbedre landet, hvordan kan de ydmyke oss og gå ustraffet fra det, spør Islam Abu Bakr, som er intervjuet i rapporten. 19-åringen har blitt utsatt for tortur etter at Mubarak sluttet. Han ble pågrepet under demonstrasjonene i Kairo før parlaments-valget i fjor høst.