Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

El Niño truer 11 millioner barn

Vær-fenomenet El Niño kan føre til sult, sykdom og mangel på vann. Det kan gi 11 millioner barn store problemer, frykter UNICEF.

Flom, tørke og avlinger som blir ødelagt. Spesielt øst og sør i Afrika kan det bli alvorlig for barna framover. Værfenomenet El Niño påvirker der folk bor.

Mangel på mat og vann fører til underernæring for barna. Det gjør at barna lettere kan få dødelige sykdommer. De kan bli syke av malaria, diaré, kolera og denguefeber, sier verdens-organisasjonen FNs barnefond, UNICEF.

– Konsekvensene kan ramme flere generasjoner dersom de ikke får hjelp, står det i en uttalelse fra fondet.

For barn som får for lite proteiner, mineraler og vitaminer, kan vokse mye saktere. Studier viser at barn som sliter med dette, også får dårligere utvikling og helse. De gjør det dårligere på skolen. Og som voksne tjener de mindre enn dem som fikk nok næring som barn.

El Niño skyldes at vannet i Stillehavet varmes opp. Det har ført til tørke flere steder i Afrika. Landene Zimbabwe og Malawi og Etiopia merker dette veldig godt.

Etiopia er Afrikas nest mest folkerike land. De opplever sin verste tørke på 30 år. Mer enn åtte millioner etiopiere trenger hjelp til å skaffe seg nok mat. FN frykter at så mange som 15 millioner vil ha for lite mat i 2016.

Rundt 350.000 etiopiske barn lider av akutt og alvorlig underernæring. Det betyr at de trolig vil dø dersom de ikke får behandling og næring, sier UNICEF.

I Somalia har styrtflom ødelagt tusener av hjem og ødelagt avlinger. Det er ventet mer regn. Der vil flere millioner mennesker trenge livreddende nødhjelp.

El Niño er ventet å bli enda kraftigere fram mot begynnelsen av 2016. Det vil gi flere oversvømmelser og mer tørke. Værfenomenet skaper også uvær som tyfoner og sykloner i Stillehavet.

Anthony Lake er sjef i UNICEF. Han sier han håper krisen forårsaket av El Niño vil skjerpe deltakerne på FNs klimatoppmøte. Det starter 30. november.

– Verdens ledere forhandler om en avtale for å begrense den globale oppvarmingen. Da bør de huske på at det dreier seg om fremtiden til verdens barn. Og den planeten de skal arve, sier Lake.

El Niño kommer ikke av at temperaturen i verden har steget. Men forskere tror klimaendringer gjør værfenomenet kraftigere.