Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Elevene må klare seg uten denne

På franske skoler er reglene klare: Nå må elevene la mobiltelefonen bli igjen hjemme.

I dag mandag starter skolen igjen i Frankrike. Da venter nye regler på elevene. De må klare seg uten mobiltelefoner.

Den franske regjeringen har laget en ny lov. Den forbyr mobiltelefoner på alle barne- og ungdomsskoler. Det gjelder for hele skoledagen, også i friminutter og lunsjpauser.

Det er to unntak. Det gjelder funksjonshemmede barn og når det oppstår situasjoner med nød.

Foreløpig har elever ved videregående skole sluppet unna. Men de kan starte med forbudet om de ønsker det, skriver nyhetsbyrået NTB.

Jean-Michel Blanquer er utdanningsminister. Han sier at forbudet skal hjelpe elevene til å konsentrere seg om undervisningen. Det vil også hjelpe dem til å bli bedre på å sosialisere seg med andre.

Forbudet vil også gjøre at færre bruker sosiale medier. Blant dem er for eksempel Facebook og Snapchat.

Regjeringen tror også at mobilforbudet vil hindre mobbing og traksassering på nettet. Det vil også stanse tyverier og vold på skolen.

Det er lærerne som skal passe på at forbudet gjelder. De kan beslaglegge mobiltelefonen til elevene om noen bryter forbudet. Lærerne har lov til å ha telefonene fram til skoledagen er slutt.

I Norge finnes det ikke et slikt forbudt. Men skolene står fritt til å lage regler selv. Derfor finnes det skoler hvor elever ikke får bruke mobilen på skolen. I noen klasser finnes det egne kasser der mobiler låses inn i timen. Slik slipper elever å fristes av telefonene.

Rektor Lars Kvendbø jobber Hoeggen ungdomsskole. De har hatt mobilfri skole i over to år, skriver Klassekampen.

– Tidligere satt elevene i friminuttene og stirret ned i hver sin mobilskjerm. De bråkte ikke, men gikk glipp av sosialisering og bevegelse, sier Kvendbø til avisa. Han støtter et forbud i Norge.