Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

EMA mener vaksinen gjør mer nytte enn skade

Flere har blitt syke og dødd etter at de fikk vaksine fra AstraZeneca mot korona. Nå blir blodpropp lagt til på en liste over bivirkninger.

EMA er legemiddel-tilsynet i Europa. Onsdag hadde de møte om vaksinen fra AstraZeneca. De mener at folk kan ha blitt syke som følge av vaksinen. Men de mener blodpropp er en svært sjelden bivirkning.

EMA mener likevel at at folk bør få vaksinen. De mener det er trygt å gi den til voksne. EMA mener også at nytten av at folk blir vaksinert er større enn risikoen for å  bli syk av vaksinen.

Så langt har EMA fått vite om 222 personer med sjeldne blodpropper. Det har skjedd i Storbritannia, landene i Den europeiske union (EU) og i EØS-land. Norge er ett av disse. EMA har undersøkt 62 saker selv. I 18 av disse hadde personen dødd.

– AstraZeneca-vaksinen beskytter mot alvorlig sykdom. Vi er opptatt av at vaksiner skal være sikre. Vi lytter til rådene vi får fra EMA. Folkehelse-instituttet (FHI) i Norge valgte å stoppe bruken av vaksinen i Norge fra 11. mars. I løpet av kort tid vil de komme med en anbefaling om vi skal begynne å bruke den igjen, sier Bent Høie til nyhetsbyrået NTB. Han er helseminister.

Flere land i Europa har endret bruken av vaksinen siden onsdag. Ingen under 30 år får vaksinen i Storbritannia. I Belgia er den samme grensa 55 år. Spania og Italia sier de bare vil gi den til folk over 60 år.

Stella Kyriakides er helse-kommissær i EU. Hun sier unionen må gi folk i hele EU samme beskjed. Det er viktig for at folk skal få mer tillit til vaksinene, sier hun.