Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– En større seier enn ventet

Til og med Donald Trump er overrasket over hvor mange som stemmer på ham.

Tirsdag stemte folk i delstatene Pennsylvania, Delaware, Connecticut, Rhode Island og Maryland. De stemte om hvem som bør bli kandidater når USA velger ny president i november. Donald Trump i Det republikanske partiet og Hillary Clinton i Det demokratiske partiet ble kveldens store vinnere.

 

Trump vant alle fem delstatene, mens Clinton vant fire. Motstanderen hennes Bernie Sanders vant delstaten Rhode Island.

 

– Dette er en større seier enn vi forventet, sa Trump under talen sin i natt. Det skriver avisa VGHan tror han fikk flere millioner flere stemmer enn motstanderen Ted Cruz.

 

I juli blir det bestemt om Trump blir kandidat for partiet sitt. Valgene på forhånd handler om å skaffe seg såkalte delegater. Det er folk som til slutt stemmer på den de vil ha som kandidat. Trump må ha til sammen 1.237 delegater dersom han skal vinne hele nominasjons-valget. Før valgene tirsdag hadde han 844 delegater.

 

Også Clinton nærmer seg full seier i kampen om å bli president-kandidat. Hun har rundt 90 prosent av alle delegatene hun trenger, skriver nyhetsbyrået NTB.

 

Donald Trump er en omstridt kandidat blant mange. Ikke alle i Det republikanske partiet liker ham. De to andre kandidatene i partiet er Ted Cruz og John Kasich. De prøver å hindre at Trump vinner hele valget. De skal støtte hverandre i delstater der en av dem gjør det bra. De skal altså ikke kjempe mot hverandre i slike stater.