Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

En voldtekt anmeldes hvert kvarter

I India anmeldes en voldtekt hvert 15. minutt.

Det skjer svært mange voldtekter i India. Nesten 34. 000 voldtekter ble anmeldt landet i 2018.

Omtrent 85 prosent av anmeldelsene endte med at noen ble siktet for voldtekten. Men under én av tre saker ender med en dom.

Politi og domstoler tar ofte for lett på forbrytelser mot kvinner, slik som voldtekt. Det mener organisasjoner som jobber for kvinners rettigheter i India.

– Landet blir fortsatt ledet av menn. Én Indira Gandhi endrer ikke dette, sier Lalitha Kumaramangalam. Hun er tidligere leder av Indias nasjonale kommisjon for kvinner.

Indira Gandhi er den eneste kvinnen som har vært statsminister i India. Hun satt i to perioder, først fra 1966 til 1977 og igjen fra 1980 til 1984. Hun ble drept av to av sine egne livvakter.

I 2012 ble en kvinne voldtatt på en buss i New Dehli. Kvinnen døde senere av skadene hun fikk. Fire menn ble dømt til døden for voldtekten. En femte mann som deltok i voldtekten, døde i fengsel. I tillegg deltok en tenåring i voldtekten. Tenåringen sonet i ungdomsfengsel. Han er ute av fengsel.

I 2018 ble en indisk kvinne satt fyr på. Det skjedde etter at hun anmeldte en voldtekt. Hun døde av skadene. Først fortalte hun politiet om hvem som angrep henne. Det var fem menn. To av dem var dem hun hadde anmeldt for voldtekt. De slo henne først og satte deretter fyr på henne.

I desember i 2019 ble fire indiske menn skutt av politiet. De var siktet for å ha voldtatt en 27 år gammel indisk kvinne. Etter voldtekten helte de bensin på henne og tente på. Kvinnen døde av skadene.

Folk reagerer på de mange voldtektene i India. De siste årene har det ført til store protester og demonstrasjoner. Voldtektene har også bidratt til debatten om seksuell trakassering og kvinners sikkerhet.