Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Endelig får de reise

I mange år har folk vært fanget i Øst-Ghouta i Syria. Nå reddes de syke ut.

Nå får syke mennesker forlate området Øst-Ghouta i Syria. Hjelpearbeidet har begynt. Det sier Den internasjonale Røde Kors-komiteen.

Øst-Ghouta ligger utenfor hovedstaden Damaskus. Området er fortsatt kontrollert av opprørere. Regjeringens styrker har omringet området siden 2013. Dermed har folk ikke fått mat og medisiner i Øst-Ghouta. Det bor rundt 400.000 mennesker i området.

12 prosent av alle barn under fem år lider av akutt mangel på mat. Det sa FNs barnefond UNICEF tidligere i desember. Hjelpefolk har bedt om at syke må fraktes ut. Syriske myndigheter nølte med å slippe hjelpearbeidere inn. 

– I løpet av julen og høytiden vil flere dø hvis vi ikke får dem ut, sa Jan Egeland. Han leder organisasjonen Flyktninghjelpen. Han har også ansvar for hjelpen i Syria for verdens-organisasjonen FN. Minst 500 personer hadde desperat behov for å komme seg ut av Øst-Ghouta, sier FN. Det var barn som led av nyresvikt, hadde krigsskader eller var syke av mangel på mat.

I forrige uke sa Egeland at 16 mennesker hadde dødd mens de ventet på å få reise.

Nå har syriske myndigheter åpnet opp. 29 personer skal hjelpes ut i løpet av noen dager. Det sier organisasjonen Syrian American Medical Society (SAMS). Men fortsatt trenger over 600 personer øyeblikkelig hjelp, ifølge SAMS.

I byen Douma ventet familier og barn på å bli kjørt ut. De skal fraktes i ambulanser til sykehus i hovedstaden Damaskus. En åtte år gammel jente var blant de første som fikk forlate byen. Hun lider av blødersykdom, ifølge syrisk Røde Halvmåne. Jenta smilte da hun satte seg inn i ambulansen.

https://twitter.com/sams_usa/status/945818787026259968