Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Enige om å spare

Hellas har lagt en plan for hvordan de skal spare. De skal kutte 218 milliarder kroner.

Hellas' plan for å spare er laget sammen med Den europeiske union (EU) og Det internasjonale penge-fondet (IMF).

Hellas skal spare 218 milliarder kroner de neste fem årene. Det gjør de ved å kutte i landets budsjett. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Regjeringen får fortsette

Det er EU-kommisjonen som forteller at de har laget avtalen. Hensikten er å gjøre den økonomiske situasjonen bedre for Hellas i perioden 2011 til 2014.

Nå må Hellas forsøke å gjøre det de er blitt enig om. De må også skaffe seg mer penger. Det skal de gjøre ved å selge ting som staten eier.

– Kommisjonen ser fram til avstemningen om forslagene. Den skal holdes i den greske nasjonal-forsamlingen 30. juni, står det i en pressemelding fra EU.

LES MER HER: Storstreik i Hellas

Jean-Claude Juncker er statsminister i Luxembourg. Han leder gruppen for finansministere i landene som bruker valutaen euro. Han sier at den greske nasjonal-forsamlingen må bli med på planen. Ellers vil ikke Hellas få mer hjelp fra andre land. Det var de andre landene i EU enige om på et møte torsdag. Det ønsker også USA. De frykter at en krise i land med euro, kan påvirke USA.

Lederne i EU ber også europeiske banker om å kjøpe noe av gjelden til Hellas. Det er en del av løsningen for å redde Hellas fra en krise.