Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Enige om grunnlov

Grunnlovs-forsamlingen i Egypt er ferdige med landets nye grunnlov. De håper den får slutt på bråket i Egypt.

Hossam el-Gheriyani er leder for grunnlovs-forsamlingen i Egypt. Han mener den nye grunnloven vil føre til store endringer. Derfor kaller han den revolusjonerende.

– Dette er en revolusjonerende grunnlov, sa el-Gheriyani fredag morgen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Medlemmene i forsamlingen stemte over hvilke punkter som skulle være med i grunnloven. Fredag morgen var de ferdige. Forslaget til grunnlov skal leveres til president Mohamed Mursi fredag.

Det er ventet at Mursi vil godkjenne forslaget søndag. Og at folk i Egypt skal stemme over det i midten av desember.

Grunnlovs-forsamlingen skulle egentlig bli ferdige med grunnloven i februar. I stedet fikk de kortere frist. Årsaken er bråket som startet forrige uke.

LES MER HER: Forsøker å stanse bråket i Egypt

Flere har protestert mot at Mursi har gitt seg selv mye makt. Ingen domstoler kan gjøre endringer ved noe Mursi bestemmer. Det var en av de nye reglene.

Mursi bestemte også at grunnlovs-domstolen ikke kan oppløse gruppa som lager grunnloven. Det er flere islamister i gruppa. Flere andre medlemmer har sluttet. Årsaken er at islamistene ikke vil forhandle.

500 personer ble skadd i helgen. To personer ble drept. Dommere over hele Egypt har truet med å streike. Mandag sa Mursi at de nye reglene bare skal gjelde til landet har fått ny grunnlov. Men at han nektet å diskutere dem, skriver NTB.

– Dette er ikke noe sted for diktatur, sa Mursi torsdag til en TV-kanal som eies av staten.

Allerede torsdag var det klart at henvisningen til sharia fortsatt skal være i den nye grunnloven. Sharia er islamsk lov.

Men i forslaget er det gjort store endringer i det politiske systemet. Blant annet kan en person bare ha jobben som president i åtte år. Hosni Mubarak var tidligere president i Egypt. Han hadde jobben i nesten 30 år.