Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ett år ved makten

Barack Obama har vært president i USA i ett år. Ikke alle er fornøyd med innsatsen.

Slagordene i Obamas valgkamp var «håp» og «forandring». Men for mange amerikanere er det i dag lite håp og enda mindre forandring. Mange har måttet slutte i jobben det siste året. USA er fortsatt i krig i Irak og Afghanistan. Terrorister truer fortsatt landet.

– Det var store forventninger til Obama. Jeg var veldig bekymret for at han ikke skulle greie å leve opp til forventningene. Men jeg er imponert over det han har fått til på så kort tid. Jeg lurer på hvor lenge han klarer å jobbe så mye, sier Knut Lindh.

Obama har hatt tolv travle måneder i jobben. LES MER HER: Dette har han gjort

Lindh har skrevet boka «Barack Obama - Veien til Det hvite hus». Det er en lettlest bok om livet til Obama. Den handler om årene før Obama ble president.
– Obama er i ferd med å få godkjent en ny helsereform. Det har mange i USA prøvd å få til i 50 år. Bill Clinton jobbet i åtte år for å få til en ny helsereform. Han fikk det ikke til. Obama greide det på ett år. Det er én av hans store seire i USA. Nye tall viser også at ikke så mange mister jobben i USA. Det viser at Obamas politikk virker, sier Lindh.

Utenrikspolitikken til USA er viktig for Norge.
– Obama begynte å snakke med land som tidligere var fiender av USA. Han stanset George W. Bush sine planer om et rakettskjold i Øst-Europa, sier Lindh. Bush var forrige president i USA.
Lindh forteller at USA og Russland snart har fått til en ny Start-avtale. Den handler om å kvitte seg med atomvåpen. Men Obama har ikke lykkes med alt.

– Han har ikke fått til noe i Midtøsten. Krigen mot terror fortsetter. Terror-gruppa Al-Qaida i Jemen truer USA. Det blir hans store utfordring i tiden fremover, tror Lindh.

Flertallet av velgerne i USA stemte på Obama. Han er demokrat. Men nesten like mange ville ha en annen president. Derfor må Obama hele tiden be om støtte fra begge sider i politikken.

Til høsten er det mellomvalg i USA. Da skal amerikanerne stemme på hvilke politikere som skal sitte i Kongressen. Demokratene må beholde flertallet. Ellers klarer de ikke å få gjennom sin politikk.
– Hvis han får beholde flertallet i Kongressen, kan han fortsette politikken sin. Da vil han gjøre verden til et bedre og tryggere sted å leve, sier Lindh.

Obama er tildelt Nobels fredspris. Få statsledere kritiserte tildelingen.
– Det sier noe om optimismen han har skapt i verden. Obamas mål er å skape en bedre verden for de fattige i USA. Han har også et mål om en fredeligere verden. Han har en stil som mange liker, sier Lindh.

Emneord

verden obama usa