Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Etterlyser mørkere plaster

En svensk blogger er kritisk til at plaster og bandasjer har farge tilpasset lys hud. Nå lover svenske Apoteket mørkere plaster.

Blogger Paula Dahlberg er selv mørk i huden. Hun er adoptert fra Colombia. Dahlberg er kritisk til at hvit hud ses på som det normale. Hun leter ofte etter gjennomsiktige, mer diskré plastertyper når hun er på apoteket. Det sier hun til svenske radio P1.

– Dette virker kanskje rart for alle som kan bruke vanlig plaster som smelter inn i huden. Men for meg og andre med mørk hud er dette en del av et større system der vi sjelden eller aldri blir representert, sier Dahlberg i intervjuet. Hun er sitert av den danske avisa Jyllands-Posten og avisa VG.

– Man tenker ikke over at det også finnes mennesker som ikke har beige hud, sier hun.

Eva Fernvall jobber i den svenske apotekkjeden Apoteket. Hun lover at Apoteket vil lete etter et plasterfirma som kan levere plaster i en mørkere farge. Apoteket har allerede sluttet å bruke ordet «hudfarget», forteller hun. Hun tviler ikke på at det er flere som ønsker seg mørkere plaster i butikkene.

– Alle tenker at det bare finnes beige plaster, så de spør ikke etter noe annet. Det gjør at vi ikke merker at folk ønsker det, men vi skal møte kundenes behov. Jeg håper vi kan gjøre det så fort som mulig, sier hun.

Paula Dahlberg er glad for dette. Men hun sier at det også finnes mange andre varer som er laget for lys hus. Det gjelder bandasjer, undertøy, strømpebukser og dukker, sier hun.