Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Etterlyst for massedrap

Ukrainas president Viktor Janukovitsj er på flukt. Han etterlyses for massedrap. En midlertidig president har fått makten.

Forrige uke var det stor uro i Ukraina. Over 80 personer ble drept i uroen. Folk demonstrerte mot president Viktor Janukovitsj. Denne helgen skjedde det store endringer. Janukovitsj måtte lørdag slutte som president. Det skjedde da parlamentet skulle stemme over om han skulle fortsette som president. Mandag ble han etterlyst for massedrap, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Det er åpnet offisiell sak for massedrap på fredelige borgere. Det skriver den midlertidige innenriksministeren Arsen Avakov.

– Janukovitsj og andre som er ansvarlige for dette, er erklært ettersøkt, sier han.

Han sa også at Janukovitsj er reist til Krim ved Svartehavet. Der ble han sett søndag.

328 av 450 politikere i parlamentet stemte lørdag for at Janukovitsj måtte slutte. Dermed var det et flertall for han måtte slutte. Janukovitsj mener at opposisjonen har tatt makten på ulovlig vis.

Samme dag ble Julia Timosjenko løslatt fra fengselet. Hun er politiker i Fedrelandspariet. Det er et av partiene som er i opposisjon til Janukovitsj. Timosjenko ble fengslet i 2011.

Oleksandr Turtsjinov er også politiker i Fedrelandspartiet. Han ble utpekt til midlertidig president i Ukraina. Han skal danne en overgangs-regjering innen to dager. Denne regjeringen skal vare til slutten av mai. Da skal det etter planen holder nyvalg.

Det var flere enn tidligere president Janukovitsj som mistet makten. Utenriksminister Leonid Kozjara måtte slutte. Det måtte også riksadvokat Viktor Psjonka og skatteminister Oleksandr Klymenko. Begge vil bli etterforsket for brudd på straffeloven.

Viktor Janukovitsj skal ha forsøkt å flykte til Russland. Han ble stanset. Nå er han trolig i Øst-Ukraina.

Ukraina og andre land venter spent på hvordan Russland vil reagere på det som har skjedd i helgen. Janukovitsj ville samarbeide mer med Russland. Samarbeidet med Russland var en av grunnene til uroen i Ukraina. I desember lagde Janukovitsj en avtale om handel med Russland om handel. Mange i Ukraina ville at han heller skulle lage en avtale med Den europeiske union.

Sergej Lavrov er Russlands utenriksminister. Han hadde i helgen en samtale med John Kerry. Kerry er USAs utenriksminister. Lavrov sa at opposisjonen i Ukraina tok makten på ulovlig vis.

Den nye, midlertidige presidenten Turtsjinov sa at Ukraina vil forhandle med Russland. Han vil at forholdet mellom landene skal bedres. Han sa også at Ukraina vil samarbeide mer med Ukraina.

Det er det ikke alle i Ukraina som er fornøyd med. Tusenvis av mennesker samlet seg søndag i havnebyen Sevastopol. De vil samarbeide mer med Russland. De hadde plakater med teksten «Mor Russland, redd oss».