Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

EU-fest for Kroatia

Mandag blir det fest i Kroatia. Da blir landet medlem i EU. Men det er ikke sikkert at Serbia vil komme på festen.

Natt til mandag 1. juli blir Kroatia medlem av Den europeiske union (EU). Det skal feires. Men kommer Serbias president på festen?

Tomislav Nikolic er president i Serbia. Han har flere ganger sagt at han vil være med på festen når Kroatia blir medlem av EU.

Men 13. juni virket det som at det ikke var sikkert likevel. Nå tror flere at Nikolic dropper festen.

– Det eneste som kan få ham til å bestemme seg for ikke å dra, er hvis Kosovo kommer. Det ville være en fornærmelse for Serbia, melder nyhetsbyrået Tanjug, ifølge NTB.

LES OGSÅ: – Slutt på usikkerheten

Kroatias president Ivo Josipovic har sagt at Kosovo er invitert. Kroatia anerkjente Kosovo som selvstendig stat for lenge siden.

Josipovic sier at han håper at alle nabolandene med sine presidenter vil komme.

Det har lenge vært strid mellom Serbia og Kosovo. Blant annet fordi serberne har ment at Kosovo er en del av Serbia. I april i år laget landene en avtale, skriver nettstedet nrk.no. Men fortsatt er de ikke helt enige.

Serbia ønsker at myndighetene i Kosovo skal godta at noen kommuner i landet er serbiske kommuner. Kosovo vil ikke dette. De frykter at serberne skal misbruke dette til å blande seg inn i Kosovos politikk.

LES OGSÅ HER: EU hedret med musikk fra hele Europa

Kroatia blir den andre staten i det tidligere Jugoslavia som går inn i EU. Det første landet var Slovenia.

Serbia er ikke medlem i EU. I januar neste år skal landet starte samtaler med EU om å bli medlem av unionen. Kosovo er heller ikke medlem i EU. Landet skal også starte samtaler med EU.

Josipović mener det blir en stor, historisk dag på mandag.

– Vi kommer ikke til å være et perfekt land når vi går inn i EU. Men ser du på vår historie fra noen år tilbake, er vi et mye bedre samfunn, sier presidenten til avisa Aftenposten.