Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Europa behandler oss dårlig

Det er full krangel mellom EU og USAs president Donald Trump.

USAs president Donald Trump kritiserer Den europeiske union (EU). Han sier EU behandler USA dårlig i saker som gjelder handel.

– Saken er at EU har oppført seg forferdelig mot USA når det gjelder handel. De har vært forferdelige mot våre arbeidere, sier Trump til NTB.

Han sier at bare Kina og et par andre land behandler USA verre i handel.  

Trump sier dette etter at han selv fikk kraftig kritikk. EUs president Donald Tusk snakket skarpt om Trump onsdag.

– Med slike venner, hvem trenger vel fiender, skriver Tusk om Trump på nettsamfunnet Twitter.

Tusk skrev flere giftige ting om Trump. Han sa at det var lite hjelp å få fra USA. Han mente også at én ting var fint med Trump: USAs president skaper ikke falskt håp om at ting skal være bra. 

– De kan kalle meg hva de vil, sier Trump som svar på kritikken.

Andre land i EU mener at Tusk var for skarp på Twitter. Det gjelder ledere fra både Irland og Danmark.

USA har fått kritikk for å trekke seg fra atomavtalen med Iran. USA vil også slutte å handle med Iran. EU vil fortsette å handle med Iran. Derfor har EU bestemt seg for å jobbe mot USA i denne saken.

– Det er historisk. Her viser EU muskler mot USA, sier Erik Oddvar Eriksen til avisa Aftenposten. Han leder Senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo.

Trump vil også at EU skal betale ekstra avgifter for salg av metaller. Trump synes dessuten at EU har for høye avgifter for varer fra USA.

– Bøndene våre får selge få produkter til EU. Det er veldig vanskelig for oss å selge biler til EU. Men EU har sine Mercedes-er og sine BMW-er. Disse bilene strømmer nesten uhindret inn i USA. De betaler bare en knøttliten toll. EU selv krever massevis, sier Trump.

dDiskusjonene med Europa foregår fordi Jens Stoltenberg besøker Trump. Stoltenberg leder forsvars-samarbeidet NATO. Stoltenberg sier at det klart er stor splittelse mellom USA og Europa nå. Det bør ikke smitte over på NATO-samarbeidet, sier han.

– Vi lever i en tid hvor det er ulike synspunkter mellom NATO-land. Men det har vi opplevd før, sier Stoltenberg til NTB.

Han fortsetter samtalene med Trump i dag, fredag.